Erik Verhulp

Erik Verhulp

dinsdag, 16 mei 2017 10:08

Enquête over veiligheid

DeBiltDe gemeente De Bilt is bezig met het opstellen van het Integraal Veiligheidsplan voor de jaren 2018-2022. Zij kijkt hierin naar landelijke, regionale en lokale ontwikkelingen en stemmen dat af met onze veiligheidspartners zoals Openbaar Ministerie, politie en maatschappelijke organisaties.


Daarnaast zijn de meningen van de inwoners van de gemeente De Bilt ook belangrijk. Wij willen de bewoners van Hollandsche Rading betrekken bij het veiligheidsbeleid en hun stem horen. Hiervoor hebben wij een enquête opgesteld.

De vragen in deze enquête gaan over de veiligheidsgevoelens en ervaringen van de inwoners op verschillende gebieden zoals: in het verkeer, in de wijk en tijdens het winkelen.

 

De bewonersgroepen Samen voor HR en Veilig HR adviseren u deze  enquête in te vullen, zodat er een beter beeld ontstaat van wat belangrijk is in ons dorp. De conclusies uit de enquête verwerkt de gemeente in het Integraal Veiligheidsplan 2018-2022. Dit plan staat in het najaar van 2017 op de website van de gemeente De Bilt. De enquête staat vanaf 15 mei tot en met 5 juni op de website van de gemeente De Bilt. Het invullen van de enquête neemt slechts enkele minuten in beslag. De link naar de enquête is te vinden in dit bericht op de website van de gemeente: http://www.debilt.nl/veilig

 

limousinTot en met woensdag kun u uw biologische en duurzame boodschappen doen bij Boeren&Buren. 

Klik op de link en vul uw winkelmandje: https://boerenenburen.nl/nl/assemblies/9660

Het Groen Kader heeft o.a. aardbeienplantjes en spinazie. Toutenburg heeft heerlijke hamburgers en Kromme Rijn Fruit heeft naast aardappelen uit de streek, de heerlijkste appel/aardbeien sap.

dinsdag, 09 mei 2017 09:26

Adoptie afvalbakken

afvalbakTwee jaar geleden heeft de gemeente besloten bijna alle afvalbakken uit de gemeente te verwijderen. Ook in ons dorp bleven er maar heel weinig over.

De gemeente heeft de mogelijkheid geschapen dat dorpsbewoners een bak “adopteren”, Destijds heeft Willem Pols twee bakken geadopteerd: die aan het begin van de Dennenlaan en bij het grasveldje aan de Spoorlaan.

Willem en Hetty zijn onlangs verhuisd. En dus zoeken we nieuwe adoptieouders. Wie is bereid één van deze bakken over te nemen?
Geef je op via dit formulier.

Dat betekent:

 • om de paar weken een vuilniszak wisselen
 • van de gemeente krijgt u handschoenen, zakken, en een sleutel

De gemeente verwijdert bakken die niet geadopteerd worden.

zondag, 30 april 2017 18:33

Groepsoverleg SvH

Beste bewoners en andere belanghebbenden van Hollandsche Rading,140623 HR Logo

Zoals u wellicht weet is “Samen voor Hollandsche Rading” een vereniging die tot doel heeft bewoners, bedrijven, organisaties en instellingen in Hollandsche Rading bijeen te brengen om in gezamenlijk overleg te zorgen voor een zo aantrekkelijk mogelijke woon- en leefomgeving.
Een groep bestaande uit 12 bewoners overlegt in verband hiermee iedere 6 weken over de opzet en voortgang van projecten. Bovendien bereiden zij het Dorpsoverleg voor dat ieder kwartaal plaatsvindt.
Deze groepsbijeenkomsten zijn openbaar en worden vanaf heden tijdig aangekondigd. De eerstvolgende bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 2 mei, 20.00 uur in het dorpshuis. De agenda en de notulen van de vorige vergadering vindt u in de bijlage. U bent van harte welkom om deze of één van de komende vergaderingen bij te wonen.

vrijdag, 28 april 2017 08:49

4 Mei Herdenking 2017

4en5mei

“De kracht van het persoonlijke verhaal”

Plaats:​Dorpshuis, Dennenlaan 57 Hollandsche Rading
Datum:​Donderdag 4 mei 2017
Zaal open:​18.45 uur
Aanvang:​19.00 uur

Programma: ​​Opening door wethouder E. Rost van Tonningen​​​​​ ​Toespraken door de heer Rob Klaassen en Herre Plomp
​​​Zang en muziek; Laura Fygi, Norbert Boekhout

19.30 uur​Stille tocht door Hollandsche Rading met medewerking
van Vriendenkring

Bij de vlag, koralen gespeeld door Vriendenkring

20.00 uur​Taptoesignaal; aanvang twee minuten stilte

20.02 uur​Zingen couplet 1 en 6 van het Wilhelmus,
begeleid door Vriendenkring

​​Er wordt een gedicht voorgedragen

20.10 uur​Einde officiële programma
Alle aanwezigen zijn welkom voor koffie of thee in het Dorpshuis 2017

vrijdag, 28 april 2017 08:41

Kastanjebomen

kastanje1Deze week zijn de vier stammen van de kastanjebomen aan het eind van de Spoorlaan omgezaagd. Gemeente De Bilt heeft de stammen ter beschikking gesteld van de bewoners van Hollandsche Rading, zodat zij van ‘hun’ kastanjebomen planken kunnen zagen, waarvan vervolgens snijplanken en tuinbankjes gemaakt kunnen worden. De stammen liggen nu langs de Vuursche Dreef naast het huis van de fam. De Zoeten. De heer De Zoeten gaat als eerste de stammen tot lange planken verzagen. We houden u op de hoogte.

maandag, 24 april 2017 19:05

Geen B@HR, wel B&B

BB210417

Afgelopen vrijdag 21 april hebben we in het dorpshuis voor het eerst een combinatie gehad van B@HR en Boeren&Buren, zowel ons dorpscafé als de afhaalmarkt voor duurzame producten. Er waren veel bezoekers, alleen al voor Buren&Boeren 39 klanten.

Komende vrijdag 28 april is er GEEN B@HR, maar WEL Boeren&Buren. B@HR wordt tot de zomer iedere 14 dagen georganiseerd. B&B is er iedere week, u kunt t/m woensdag bestellen: https://boerenenburen.nl/nl/assemblies/9660. We houden u via de website en de nieuwsbrief op de hoogte.

zondag, 16 april 2017 09:31

Eindelijk weer boodschappen doen in HR

LogoBB2

Vroeger hadden we o.a. supermarkt De Vogel, slager Van der Vaart en drogist Jonker. Maar er zijn al jaren geen winkels meer in Hollandsche Rading. Nu is er de Buurderij: online bv. groenten, vlees en brood bestellen en vrijdag in het dorpshuis ophalen. Je hebt hierover een folder in de bus ontvangen.

De allereerste verkoop van de Buurderij staat online! Wekelijks kun je nu groente, brood, vlees, eieren, jam, thee en delicatessen zoals truffelmayonaise en tapenade bestellen. Onze fruitteler en zuivelboer zijn deze week helaas niet op tijd ingeschreven, maar zullen vanaf de volgende verkoop beschikbaar zijn.

Bestel vóór woensdagavond 19 april online en kom je boodschappen vrijdagavond van 17u - 19u bij de Buurderij in het Dorpshuis ophalen. Alle boeren zijn dan aanwezig om de producten te overhandigen en kennis te maken. Let op: er wordt tijdens de Buurderij niets meer verkocht.

Schrijf je gratis in via de website, en klik daarna op "Verkoop" om naar de webwinkel te gaan. Stuur voor vragen een berichtje via het Boeren & Buren platform, of mail naar buurderijhr@gmail.com.

Folder gemist, klik op Voorzijde Folder en Achterzijde Folder.

woensdag, 12 april 2017 12:39

Paasinkopen

LogoBBBoeren&Buren opent vrijdagavond 21 april, maar we willen jullie nu al, voordat de officiële website de lucht ingaat een paar producten voor de Paasdagen aanbieden.

Onze bakker Matthijs heeft een heerlijk vers, eigengemaakte paasstol (590 gram) voor € 5,95. Ook heeft hij lekkere paaseitjes. Keuze uit massief (wit, puur en melk), praline of een gemengd zakje voor € 3,95.

Mochten jullie dit lekkers willen kopen, laat het ons dan uiterlijk VRIJDAGMIDDAG 14 april weten via DIT FORMULIER. Dan zorgen wij dat de producten VRIJDAGAVOND voor je klaar liggen bij het dorpscafé B@HR. Voor deze ene keer kunt u dan contant afrekenen.

Tijdens B@HR van 14 april rond 6 uur kunnen we jullie ook helpen klant te worden op de website BoerenenBuren: een account aanmaken, producten kiezen en tenslotte betalen. Op 21 april kun je dan de bestelde producten ophalen.

dinsdag, 04 april 2017 18:08

Komende vrijdag geen B@HR

BHRlogo2De B@HR van afgelopen vrijdag was minder goed bezocht dan de eerste versie, maar toch hebben een 30-tal gasten mogen verwelkomen. We hopen dat het aantal bezoekers zal toenemen en we verwachten dat ook, zeker als Boeren&Buren open gaat op 21 april.

Komende vrijdag is er helaas GEEN B@HR, omdat het buurthuis aan iemand anders is verhuurd. Maar vrijdag 14 april zijn we weer open.

woensdag, 29 maart 2017 19:22

Al bijna een week voorbij

BHRklein10 vrijwilligers hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan de start van het dorpscafé B@HR. En we zijn zeer tevreden over het eerste versie van vorige week vrijdag. Er waren ongeveer 60 bezoekers die samen voor een uitstekende sfeer zorgden. Het project Boeren&Buren presenteerde de deelnemende boeren en hun producten. En enkele bezoekers hadden deze eerste keer meteen al vinyl platen meegebracht die op de platenspeler van het café gedraaid werden. 


Deze B@HR zal iedere vrijdag van 5 - 7 uur in het dorpshuis gehouden worden, dus ook aanstaande vrijdag. We nodigen u graag uit langs te komen. Het café krijgt die dag een Spaans/Zuid-Amerikaans tintje met sangria, tortilla chips, salsa en guacamole. Neem uw Spaanse of andere toepasselijke vinyl platen mee!

maandag, 06 maart 2017 13:45

Slijpdag

RepairCafe040317Zaterdag 4 maart is in het dorpshuis opnieuw een Repair Café gehouden. Naast het repareren van diverse huishoudelijke apparaten, was er ook de gelegenheid om tuingereedschap te laten slijpen. Een goed idee om dat in het begin van het seizoen te doen; er was dan ook veel belangstelling voor dit onderdeel. Het gereedschap werd niet alleen geslepen, maar ook opgeschuurd en ingevet. Alles gereed voor een nieuw seizoen tuinieren. Dank aan de dames en heren van het Repair Café!

zondag, 26 februari 2017 13:00

Vrijdagmiddag naar het dorpshuis

dorpshuisIn het dorpshuis van Hollandsche Rading worden steeds meer activiteiten georganiseerd. Natuurlijk de tweemaandelijkse dorpsvergaderingen en het

repair café, maar daarnaast ook de wekelijks terugkerende bridge, de yoga en de koffieochtend Leut waar dorpsbewoners van gratis koffie met taart kunnen genieten.

Een groep van 10 vrijwilligers is de laatste weken met elkaar in overleg om te onderzoeken of het mogelijk is op vrijdag, eind van de middag een dorpscafé voor de bewoners van Hollandsche Rading te organiseren. Over allerlei onderwerpen proberen we afspraken te maken: huur van het dorpshuis, openingstijden, bardiensten, assortiment, prijzen en natuurlijk het peilen van de behoefte.

 

Bij de vrijwilligers neemt het enthousiasme over de haalbaarheid toe. Er is met het bestuur van het dorpshuis gesproken worden over een Een organisatie die zich bezighoudt met duurzame voeding heeft gevraagd of het mogelijk is samen te werken. Ook dit wordt onderzocht.

Al met al kunnen we eind maart misschien starten met een hopelijk goed bezocht dorpscafé waar tegen schappelijke prijzen een beperkt assortiment aan drankjes en duurzame hapjes beschikbaar is. We houden u op de hoogte.

woensdag, 18 januari 2017 17:33

IJsbaan in Hollandsche Rading

ijsbaan2017Bij de aanleg van het speelpleintje naast het dorpshuis heeft een oplettende dorpsgenoot er destijds voor gezorgd dat het bij vorst mogelijk is het basketbalveld om te toveren tot een ijsbaan. Hulde aan hem en aan de andere bewoners die ervoor gezorgd hebben dat vandaag voor het eerst op deze ijsbaan geschaatst kon worden,

Om de druk op de woningmarkt te verlichten gaat de gemeente De Bilt samen met Woonstichting SSW 50 tijdelijke sociale huurwoningen realiseren voor een mix van woningzoekenden: starters, statushouders en spoedzoekers. 

Het college van burgemeester en wethouders van De Bilt heeft op 17 januari 2017 opnieuw gesproken over het plaatsen van tijdelijke woningen. Het nieuwe voornemen is dat er 44 tijdelijke woningen op 5 verschillende locaties in de gemeente komen en maximaal 10 jaar blijven staan. Er zijn 2 locaties afgevallen: De Charles Weddepohllaan in Hollandsche Rading (2 woningen) en de Sint Laurensweg in De Bilt (4 woningen).

maandag, 02 januari 2017 12:13

Oudjaarsdag

carbidHet is denk ik op zijn plaats dat ik hier alle vrijwilligers die op 31 december 2016 actief waren in en rond het dorpshuis met oliebollen, glühwein, reparaties en carbid schieten, bedank voor hun bijdragen. Een mooie manier om het jaar 2016 voorgoed uit te luiden.
Ik wens dat 2017 vooral positieve dingen zal brengen en dat we er in slagen in Hollandsche Rading en elders van betekenis voor elkaar te zijn.
Overigens was ik graag aanwezig geweest bij het carbid schieten. Vroeger bij mijn opa in Piershil ...
(ik houd mij aanbevolen voor een echte foto uit HR)

Zoals eerder gemeld heeft de gemeente De Bilt het plan om 2 tijdelijke woningen voor starters en statushouders te plaatsen op het plantsoen naast de tennisvereniging. Afgelopen week hebben de tennisvereniging en diverse bewoners gebruik gemaakt van de mogelijkheid bezwaar in te dienen tegen deze plannen.

Thijs van der Wel en Kees van Rossenberg hebben namens Samen voor Hollandsche Rading  (SvHR) vrijdag 16 december een tweede gesprek met wethouder Madeleine Bakker gevoerd over dit voornemen.
Aanleiding hiervoor was een eerder gesprek deze week waarin door SvHR is aangegeven dat zij zeer teleurgesteld waren over het feit dat zij op geen enkele wijze betrokken waren in dit proces. 
Dit staat namelijk haaks op het beleid van de gemeente De Bilt om gebiedsgericht te werken en dus bewoners van Hollandsche Rading via SvHR in een vroegere fase bij de besluitvorming willen betrekken. 
De aanpak voor deze tijdelijke woningen heeft weerstand veroorzaakt bij bewoners. Tegelijk zijn er ook veel positieve ideeën losgekomen voor het verwelkomen van statushouders in ons dorp.
Door bewoners vroegtijdig bij plannen te betrekken, wordt er ook meer ruimte gegeven voor eigen ideeën en positieve inbreng.

Wethouder Bakker was aangenaam verrast over deze positievere geluiden. Omdat informatieverzameling en verwerking meer tijd kost zal er op 22 december nog geen besluit door de raadsvergadering worden genomen over de tijdelijke woningen.
Ook heeft zij SvHR gevraagd om zelf alternatieve locaties aan te dragen voor tijdelijke woningen in Hollandsche Rading. Tegelijkertijd is iedereen vrij om buiten de gebaande paden te denken en realistische alternatieven aan te dragen.

Alle suggesties kunnen uiterlijk 23 december 12:00 uur per mail gestuurd worden naar Samen voor Hollandsche Rading via //info@samenvoorhollandscherading.nl" data-cke-saved-href="http://info@samenvoorhollandscherading.nl" target="_blank">info@samenvoorhollandscherading.nl
SvHR zal deze verzamelde suggesties bij de wethouder indienen.

Planning op een rijtje

19 dec            inloopavond
22 dec            raadsvergadering – informatieverzameling
23 dec            suggesties voor alternatieven naar gemeente
dec-jan           informatieverzameling en advies formuleren door gemeente
januari            besluit door collegevergadering (datum nog te bepalen)

maandag, 24 oktober 2016 09:40

Plan voor massale aanplant nieuwe bossen

In tegenstelling tot Gooisch Natuurreservaat heeft Staatsbosbeheer juist plannen om massaal nieuwe bossen aan te planten. Nos.nl meldt op 24 oktober 2016:

Staatsbosbeheer heeft in samenwerking met de bos- en houtsector een plan ontwikkeld voor de ontwikkeling van 100.000 hectare nieuw bos in Nederland. De sector heeft het plan gemaakt om de broeikasgassen in Nederland terug te dringen. Met de aanplant van nieuw bos levert de sector een bijdrage aan de klimaat- en energiedoelstellingen van Nederland.

Trouw meldt dat de kosten van het project zo'n drie miljard euro bedragen, verspreid over 30 jaar. Staatsbosbeheer wees er in het NOS Radio 1 Journaal op dat iedere boom op termijn geld oplevert.

Het plan wordt woensdag gepresenteerd op de Nationale Klimaattop in Rotterdam. De bedoeling van die bijeenkomst is het Klimaatakkoord van Parijs om te zetten in concrete actie.

Staatsbosbeheer denkt aan nieuw bos in het Groene Hart in de Randstad, in het Gelderse Rivierengebied en in de Veenkoloniën in Groningen en Drenthe. Ook zou er bos moeten bijkomen in de buurt van steden.

In het plan staan verder voorstellen tot een beter en nuttiger gebruik van hout en tot het gebruik van meer hout in de bouw en in het bedrijfsleven. Trouw wijst op studies waaruit naar voren komt dat de vraag naar hout in de komende 30 jaar zal verdrievoudigen. Wat Nederland nodig heeft aan hout, wordt nu vrijwel allemaal geïmporteerd. 

vrijdag, 02 september 2016 13:44

Gezond bewegen met Yoga. Met passie en plezier!

IMG 0926Zoek je een rustpunt in de week en wil je beter leren ontspannen? Dan is yoga zeker iets voor jou. Je voelt je al snel energieker en je lichaam wordt leniger en soepeler.
De sfeer tijdens de yogalessen die Mirjam de Boer geeft, is heel prettig. De manier van lesgeven is ongedwongen en plezierig.

Wat doe je?
Ontspannen en inspannen met behulp van lichaamsoefeningen. In een juiste combinatie van fysieke inspanning en mentale ontspanning. Elke bijeenkomst eindigt met lange ontspanning, meditatieve muziek en serene rust

Yoga binnen
Je kunt iedere week deelnemen aan de yogalessen in het Dorpshuis op: maandag 19.30 – 20.45 uur

Ayurvedische ontspanningsmassage
Ook kun je bij Soepel & Gezond terecht voor een ayurvedische ontspanningsmassage. Met weldadige warme kruidenolie word je gemasseerd. Al snel merk je dat stress van je afglijdt en je weer heerlijk ontspannen bent. 

Wil je meer informatie over yoga en/of massage?
Ga naar www.soepelengezond.nl
E-mail naar info@soepelengezond.nl
Of bel met Mirjam de Boer op 06 – 57 31 47 7
4.

dinsdag, 31 mei 2016 17:02

Lezing en fietsen bij Leut

dompleinWoensdag 8 juni wordt er weer een lezing gehouden. Dit keer door Henk Jansen over de geschiedenis van het Domplein en feitelijk dus ook over de geschiedenis en het ontstaan van ons land gedurende 2000 jaar. Het verhaal begint in 47 na Chr. en en wordt met beelden geïllustreerd.

Woensdag 22 juni organiseren we een fietstocht in de directe omgeving van Holandsche Rading. We fietsen 1 à 1 1/2 uur en drinken onderweg een kopje koffie. Als je mee wilt, kun je je hier aanmelden. Kosten zijn voor eigen rekening.

hoorneboegPERSBERICHT 27 mei 2016 Goois Natuurreservaat stelt aanleg uit Het plan voor de aanleg van de Natuurverbinding Hoorneboeg is met minimaal een jaar uitgesteld. Dat heeft het dagelijks bestuur van het Goois Natuurreservaat gisteren, 26 mei jl, besloten, vanwege de grote kritiek op het plan. Het Goois Natuurreservaat wil dat de zorgen van omwonenden goed worden bekeken en dat ze worden betrokken bij de toekomstige nieuwe planvorming van het project. In de afgelopen weken kwamen er meer dan 200 reacties op het plan binnen, de meesten van mensen die in de buurt van het gebied wonen. Het Goois Natuurreservaat gaat de komende maanden een aanpak opstellen die moet waarborgen dat omwonenden en gebruikers van natuurgebieden bij de planvorming mee kunnen denken en inbreng kunnen leveren. Die aanpak gaat ook gebruikt worden bij besluitvorming bij andere grote projecten in natuurgebieden van het Goois Natuurreservaat. “Het natuurbelang staat bij ons uiteraard voorop, we hebben nog steeds de opdracht de natuurgebieden aan elkaar te verbinden”, licht Heerschop toe, “maar dat hoeft niet strijdig te zijn met belangen van omwonenden en gebruikers van het natuurgebied. Daarom willen we omwonenden actief met ons mee laten denken."

 

Het Goois Natuurreservaat heeft op 21 mei deze persverklaring uitgestuurd:

Voorstel: Pas op de plaats voor Plan Natuurverbinding Hoorneboeg

Op de oproep van het Goois Natuurreservaat om te reageren op het plan Natuurverbinding Hoorneboeg, voor het realiseren van een open heideverbinding tussen de Hoorneboegse Heide en het Hilversums Wasmeer, zijn ruim 200 reacties binnengekomen.

De binnengekomen reacties hebben vooral betrekking op de schaal en het tempo van de omvorming van bos naar heide. Ook maken de nodige omwonenden zich zorgen over de effecten op de kwaliteit van hun leefomgeving, vooral in combinatie met de verbreding van de A27.

Daarnaast zijn er veel reacties binnengekomen over de procedurele kant van het plan, onder andere over het ontbreken van de mogelijkheid tot inspraak.

Vandaag bij de opening van de Natuurbrug Hoorneboeg, de verbinding voor mens en dier over de Utrechtseweg, werden deze reacties nog eens onderstreept door een flink aantal inwoners van Hollandsche Rading en van de Utrechtseweg in Hilversum.

Interim voorzitter van het Goois Natuurreservaat Karen Heerschop zegt hierover:

‘We zijn als GNR verrast door de hoeveelheid en de mate van intensiteit van reacties van de bewoners. Vooral ook van inwoners van Hollandsche Rading. Het is duidelijk dat veel mensen zich erg verbonden voelen met het gebied en zich zorgen maken over het plan. Het GNR, al 85 jaar hoeder en beschermer van natuur, landschap en recreatie in het Gooi, vindt het realiseren van de heideverbinding belangrijk, maar gezien al deze reacties ga ik mijn bestuur voorstellen een pas op de plaats te maken met dit plan en de geplande werkzaamheden en de aanbesteding uit te stellen. Dit geeft ons tijd om het plan nader onder de loep te nemen. Daarbij zullen de bewoners, onze vrijwilligers, Rijkswaterstaat, de provincies Noord-Holland en Utrecht, en de gemeentes Hilversum en De Bilt, nauw worden betrokken en hebben we de steun van iedereen hard nodig.’

maandag, 23 mei 2016 18:19

Demonstratie tegen bomenkap

Ecoduct opening 21 mei 3Op veler verzoek hierbij de foto’s van afgelopen zaterdag.
Geniet nog maar even na van ons collectief bereikte resultaat: “GNR besluit tot pas op de plaats bomenkap”

Overigens zullen we de druk erop moeten houden, want uitstel is zeker nog geen afstel.
Ons volgende collectieve verzetsmoment wordt donderdag 23 juni, Algemene Bestuursvergadering GNR, 14.30u gemeentehuis te Blaricum. Deze vergadering is openbaar en voor iedereen toegankelijk.

Onze bezwaren (en ik heb inmiddels twee zwaarwegende extra bezwaren aangereikt gekregen, bovenop ons al goed gevulde bezwaarschrift) zullen daar besproken (en besloten) worden, inclusief 5 minuten spreektijd per agendapunt voor diegenen die het woord wensen te voeren, zoals ik (met een max van 15 min per agendapunt)

Dus: Komt allen! Dit besluit moet nog altijd in z’n geheel van tafel.

Met vriendelijke groeten,
Atwil Louwerse

maandag, 23 mei 2016 18:03

Verslag Informatieavond 10 mei

Tijdens een informatieavond van het Goois Natuurreservaat (GNR) uitten bewoners van Hollandsche Rading massaal hun bezorgdheid over de plaannen van GNR dat er aangrenzend aan Hollandsche Rading 85 hectare bos wordt gekapt om plaats te maken voor een heideplan.
Natasja Janssen-Van Delden van GNR heeft bijgaand verslag van deze bijeenkomst gemaakt.

Hollandsche Rading – Inwoners van Hollandsche Rading vragen zich massaal af waar het Goois Natuurreservaat (GNR) mee bezig is?! Eerste aanleiding voor deze bezorgdheid is het project verbinding Hoorneboeg; dit ontbossingsplan van het GNR betekent dat er aangrenzend aan Hollandsche Rading 85 hectare bos wordt gekapt om plaats te maken voor een heideplan. 85 hectare bos zou volgens het GNR gelijk staan aan ca. 80.000 bomen.

Lees verder het artikel dat Josta Koot gepubliceerd heeft op BilthovenNieuws.nl

donderdag, 28 april 2016 09:54

Bomenmoord

Brief van een bewoner aan het Goois Natuurreservaat. 

Aanleiding tot de brief:

Het Goois Natuurreservaat (GNR) heeft het besluit genomen om 85 hectare bomen te gaan kappen, noord van Hollandsche Rading. De motivatie hiertoe staat op borden in het natuurgebied.

U kunt hier de brief downloaden.

De brief eindigt met: 

Beste dorpsbewoners en tevens belanghebbenden, ik hoop dat ik u met deze brief van de nodige motivatie en argumentatie heb voorzien. Ik stel voor om tot de benodigde acties over te gaan zodat deze zinloze bomenmoord voorkomen zal worden.

Met vriendelijke dorpsgroet,

Atwil Louwerse

Vuursche Dreef 184

3739 KW Hollandsche Rading

035-5772013

koningJaarlijks kleurt Hollandsche Rading oranje op Koningsdag, een dag waarop jong en oud uit Hollandsche Rading en omgeving zich richting dorpsplein begeeft. Dit jaar voegt het dorp iets extra’s toe. Een Prinsenbal op dinsdagavond 26 april bij Stal Prinsenburg in Hollandsche Rading. Met van 19.00 tot 21.00 uur een barbecue buffet, met live optreden van Mick Harren en Saskia Soul en de hele avond dansen op muziek van DJ Dean. Voor de jeugd is een aantal springkussens aanwezig. Rond 22.00 vindt de officiële verloting van de waardebonnen uit het oranjeboekje plaats en het feest sluit rond 23.00 uur.

Koningsdag start woensdag 27 april als vanouds: rond 10.00 uur de vlag hijsen, met z’n allen zingen, koffie met gebak, al snel overgaand in bier of wijn met heerlijke snacks. Bezoekers kunnen op hun gemak lekker struinen over de vrijmarkt, bekend om de mooie spullen die je tegen een prikkie kunt aanschaffen en weer genieten van de muziek van het orgel. Er staan weer diverse kinderattracties en nieuw dit jaar is een ritje maken op een pony. Om 12.00 uur start de zeskamp.

Dinsdagavond 26 april

18.30 – 23.00 uur: Prinsenbal bij Stal Prinsenburg

Barbecue buffet, live optredens en DJ.

 

Woensdag 27 april 

9.30 uur: het feest begint, kinderattacties open en orgel speelt

10.00 uur: De burgermeester hijst de vlag 

12.00 uur Zeskamp

Koningsdag volgen op de TV? Ook dat kan in en rondom ons Dorpshuis, met koffie, oranjegebak, fris, wijn bier en heerlijke snacks

Start vrijmarkt en pony rijden

 

zaterdag, 26 maart 2016 10:59

Vier het leven

VhL

Woensdag 23 maart heeft een vertegenwoordiger van de Stichting "Vier het Leven" een lezing gehouden over de activiteiten van de stichting en over de wijze waarop bewoners van Hollandsche Rading daarvan gebruik kunnen maken. Vier het Leven zorgt ervoor dat u, ook als u wat minder mobiel bent, eenvoudig een middag of een avond een bezoek kunt brengen aan een bioscoop, theater of een museum. U wordt thuis opgehaalddoor een gastrouw of gastheer, geniet van een drankje en wordt 's avonds weer veilig thuis gebracht.

Iedere maand publiceert men een programma waaruit u een keuze kunt maken. Zie hiervoor www.4hetleven.nl. Klik bovenin op Activiteiten en vul vervolgens uw postcode in. Daarna ziet u de lijst van uw regio.

woensdag, 23 maart 2016 12:23

Dorpsoverleg 16 maart

In een goedgevulde zaal met ongeveer 50 deelnemers werd een groot aantal actuele onderwerpen doorgenomen. Uitgebreid behandeld werd de nieuwe vorm van afvalverwerking die in de gemeente De Bilt, dus ook in Hollandsche Rading zal worden ingevoerd. De gemeente stelt de bewoners via een inmiddels gehouden enquête en dit soort bijeenkomsten in de gelegenheid hun voorkeuren kenbaar te maken. Allerlei varianten, van betalen voor het ophalen van restafval tot het plaatsen van extra containers, kwamen aan de orde.

Daarna werden andere actuele thema's met de aanwezigen besproken. Samen voor Hollandsche Rading heeft per thema contactpersonen aangesteld. Deze kwamen één voor één de stand van zaken en de voortgang voor de zaal toelichten. Onder andere het thema Ouderenzorg. Ook hier wordt via een enquête de behoefte gepeild. U vindt deze enquête in uw brievenbus. Graag invullen en met de retourenvelop terug sturen. Via internet mag ook: Bewonersenquête Hollandsche Rading. N.B. in 1x invullen en niet de "terug" knop gebruiken, anders moet u geheel opnieuw beginnen.

Andere discussieonderwerpen waren: vitaal platteland, Koningsdag, onderhoud van het groen, veiligheid, jeugd- en jongeren en A27. U kunt de notulen downloaden voor verdere informatie.

woensdag, 23 maart 2016 11:46

Reünie Bosbergschool

De eeste lessen van de Bosbergschool werden destijds gegeven in voormalig restaurant De Maartenshof, waar alle 45 kinderen in één zaal zaten. In februari 1957 kwam er een eerste houten schoolgebouw aan de Dennenlaan. In De Vierklank van 2 maart kunt u meer lezen over de geschiedenis en het huidige onderwijs van de Bosbergschool.

Vrijdag 8 april wordt er van 18:30 - 20:30 een reünie gehouden voor alle oud-leerlingen. Aanmelden kan door een email te sturen naar directie.bosberg@proceon.nl.

maandag, 21 maart 2016 11:08

High tea op niveau

In stijl hebben de vrijwilligers vrijdag 11 maart een High Tea aangeboden aan de oudere bewoners van Hollandsche Rading. Het Ornanjefonds heeft is het kader van NL Doet een subsidie beschikbaar gesteld waarmee de vrijwilligers een uitgebreid buffet van meestal zelfgebakken hapjes samengesteld. En natuurlijk werden de daarbij passende drankjes geschonken. Ook aan de aankleding was veel aandacht besteed: het zag er allemaal heel leuk en gezellig uit. Als u dit leest, geeft u dan in gedachten een applaus aan de vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt. Chapeau!

As. woensdag is het natuurlijk weer mogelijk van de gratis koffie met taart te genieten bij Leut. En zoals u in het artikel hieonder kunt lezen, zal er dat een korte inleiding zijn over de geheel verzorgde bezoeken aan toneel, concert en film, die we gaan organiseren. 

Op BilthovenNieuws.nl vorige week een mooi artikel over Leut. 

zaterdag, 12 maart 2016 16:47

Dorpsoverleg 16 maart

UITNODIGING Dorpshuisbijeenkomst

Woensdag 16 maart 2016 van 19:45 - 22:00 uur zullen we in het dorpshuis een bijeenkomst houden waar over een aantal belangrijke onderwerpen die in on s dorp spelen met elkaar kunnen spreken:

 1. Afvalscheiding. De gemeente heeft plannen deze anders te gaan organiseren. De vraag is hoe we dat voor Hollandsche Rading het beste kunnen doen.
 2. Verbreding A27. Deze staat op stapel. Waar moeten we mee rekening houden en hoe kunnen we de overlast beperken?
 3. Zorg enquête. Er zal deze maand een enquête gehouden worden over de wensen van bewoners met betrekking tot het verlenen van zorg.
 4. Veilig Holandsche Rading. Verkeerssituatie Tolakkerweg, 30 km in het dorp, inbraakpreventie, veiligheidsApp.
 5. Kunst in het dorp. Hoe kunnen we de beelden in Hollandsche Rading ook op termijn goed onderhouden?
 6. Samen kunnen we van Hollandsche Rading een dorp maken waar het prettig leven is. Op welke manier kunt en wilt u daaraan bijdragen?

Praat mee en doe mee! 

Tijdens deze informele dorpshuisbijeenkomst zullen we, onder het genot van een hapje en een drankje, bespreken wat we samen (willen) bereiken in ons dorp.

vrijdag, 26 februari 2016 14:52

Bon Appétit

In de maand Maart: maandag t/m vrijdag samen eten in Maartensdijk.

Het valt soms niet mee om iedere dag een gezonde maaltijd te bereiden. Voor jezelf koken is niet alleen lastig, het is vaak ook ongezellig om alleen te eten. 

Gelukkig bestaat voor inwoners van Maartensdijk en omgeving de mogelijkheid samen met elkaar te eten in de  ontmoetingsruimte van het servicecentrum Maartensdijk. TipTop Catering uit Groenekan bereidt het eten en vrijwilligers serveren de maaltijden. Voor de gasten en de vrijwilligers zijn het gezellige bijeenkomsten.

Als proef zullen we de hele maand maart vijf maaltijden per week aanbieden. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag serveren we een hoofdgerecht (€ 7,50). Op woensdag bieden we een driegangen menu aan (€ 11,50). Aanvang van de maaltijd is dagelijks om 17:30 uur.

Hoe werkt het?

 • Op basis van het menu (zie bijlage) beslist u óf en wanneer u deze week wilt eten.
 • Elke vrijdag tussen 16:00 en 17:00 uur (van 26 februari tm 25 maart) kunt u zich in de ontmoetingsruimte van servicecentrum Maartensdijk (gebouw Dijckstate) opgeven voor de maaltijden voor de week daarop. 
 • Bij uw aanmelding betaalt u direct contant voor de maaltijden. Wij kijken ernaar uit u aan tafel te ontmoeten!

Voor vragen kunt u contact opnemen met:

Servicecentrum Maartensdijk, tel.: 0346 - 214161 (dagelijks van 9.00 – 12.00 uur ) of met Alice Plantinga, tel. 06 - 52892197

Inwoners die willen weten of er bij hen in de straat een woning wordt verbouwd, een boom wordt gekapt, of die op hoogte willen blijven van de nieuwste gemeentelijke regelgeving kunnen deze informatie eenvoudig digitaal raadplegen via overheid.nl. En naar verwachting vanaf april ook via de app Omgevingsalert.

Alle officiële bekendmakingen van de gemeente De Bilt vindt u op overheid.nl. U kunt zich via deze website ook aanmelden voor een e-mail notificatie. Op het moment dat er bekendmakingen zijn voor het door u gekozen gebied, dan wordt u daar per e-mail van op de hoogte gesteld. Ook kunt u naar verwachting vanaf 1 april via de app Omgevingsalert van de gemeente De Bilt op de hoogte blijven van wat er in uw omgeving gebeurt. “Door het digitaliseren van de officiële bekendmakingen is informatie altijd beschikbaar voor inwoners. Zo spelen wij in op de groeiende behoefte aan digitale en mobiele diensten en helpen deze diensten om de dienstverlening van de gemeente zo eenvoudig en toegankelijk mogelijk te maken,” vertelt burgemeester Arjen Gerritsen.

Met ingang van 1 april publiceert de gemeente de bekendmakingen alleen nog online en niet meer op de Biltbuis pagina in de Biltsche Courant. Meer informatie over de verschillende mogelijkheden om de bekendmakingen te raadplegen vindt u op www.debilt.nl/bekendmakingen.

Heeft u geen toegang tot het internet? Dan kunt u de bekendmakingen bij de publieksbalie van het gemeentehuis inzien.

zondag, 21 februari 2016 13:07

Uitspraak beroep

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft uitspraak gedaan in de beroepszaak:

https://www.raadvanstate.nl/uitspraken/zoeken-in-uitspraken/tekst-uitspraak.html?id=86763&summary_only=&q=

Van alle 22 beroepen is alleen dat van ons gegrond verklaard -appellant nr 13, A. Krook en anderen. Bereikt is dat het geluidscherm langs de westelijke zijde van de A27 bij Hollandsche Rading aan de rijkswegzijde ook in absorberend materiaal wordt uitgevoerd; net zoals dat gaat gebeuren, wat betreft de niet-transparante delen, aan de andere kant, de bewonerszijde van dit scherm. Dit is winst voor ons allen, omdat geluid dat geabsorbeerd wordt, zich niet verspreidt.

zondag, 21 februari 2016 13:02

Geen Repair Café in februari

Door gebrek aan personeel (wintersport?) is het Repair Café helaas genoodzaakt een keer verstek te laten gaan. Het eerstvolgende Repair Café zal gehouden worden op 30 april.

zondag, 21 februari 2016 12:39

High Tea

Samen voor Hollandsche Rading heeft van het Oranjefonds subsidie gekregen voor een NLDoet project. De vrijwilligers van Leut zullen daarmee op 11 maart in het dorpshuis een High Tea organiseren voor de oudere inwoners van Hollandsche Rading.

Een High Tea is in Engeland, Ierland en Schotland iets heel anders dan men in Nederland denkt, het is een maaltijd die rond zes uur gegeten wordt. Meestal met gerechten als witte bonen in tomatensaus op wittebrood, worstjes, kaasjes, eieren en chips.

Vooral in Nederland en Duitsland bestaat de misvatting dat een High Tea een luxueus middagritueel zou zijn. Wij houden ons graag aan dit misverstand en dus is iedereen om 13.30 uur van harte welkom. Onze vrijwilligers zorgen voor de hapjes en drankjes die gebruikelijk zijn bij een “Nederlandse “High Tea. Zoals u begrijpt is er een beperkt aantal plaatsen, dus vragen we u zich met dit formulier aan te melden. 

We ontvangen u graag op 11 maart om 13.30 uur in het dorpshuis.

zondag, 14 februari 2016 10:58

Afval scheiden

Zaterdag 13 februari is op de Gemeentewerf naast Milieustraat in De Bilt de Afvalbraderie georganiseerd met allerlei informatie en speelse activiteiten rond afvalinzameling. Ook vertegenwoordigers van het Repair Café uit Hollandsche Rading waren aanwezig om te laten zien hoe duurzaamheid en recycling in de praktijk kunnen worden gebracht. Hier kunt u een foto-impressie bekijken van de diverse activiteiten.

 

In deze periode wordt er ook een enquete gehouden om uw mening over een vernieuwing van de afvalverwerking te peilen.

U kunt de enquête hier invullen.

Op 16 maart wordt er in het dorpshuis een "Samen voor Hollandsche Rading bijeenkomst" georganiseerd, waar het thema Afvalscheiding een belangrijk punt op de agenda zal zijn. Noteer deze datum vast in uw agenda!

donderdag, 04 februari 2016 10:49

Zieke kastanjebomen

Op 10 februari a.s. van 20.00 uur tot 21.30 uur houdt de gemeente een presentatie i.v.m. zieke kastanjebomen op het doodlopende deel van de Spoorlaan. Daarbij doet zij een aantal suggesties voor nieuwe aanplant. Hierbij is rekening gehouden met de mogelijkheid voor het afvangen van fijnstof. Suggesties van bewoners kunnen die avond ook worden ingediend en besproken.  

Tevens kan antwoord gegeven worden op het nieuws mbt behandelen van zieke kastanjes. Ook de wijze van herplant is onderwerp van gesprek. De avond is vooral bedoeld voor de bewoners van het doodlopende gedeelte Spoorlaan. Natuurlijk is iedereen welkom.

Hieronder kunt u foto's met beschrijvingen downloaden van de mogelijke alternatieven voor de kastanjes:

woensdag, 03 februari 2016 12:43

Verbeteren van de Afvalscheiding

De Bilt is een gemeente met iets meer dan 42.000 inwoners en ongeveer 17.500 huishoudens. Jaarlijks leveren deze veel afval op. Afval dat nog meer aan de bron gescheiden kan worden en dan geen afval meer is maar een grondstof. De gemeente wil de landelijke doelstelling betreffende het afval- en grondstoffenbeleid volgen en daarom streven we een afvalscheidingspercentage na van 75% in 2020. Het scheidingsdoel komt neer op maximaal 100 kilo restafval per inwoner per jaar vanaf 2020.

De gemeente vindt het belangrijk inwoners mee te laten denken over mogelijke inzamelwijzen die afvalscheiding bevorderen en de service zo hoog mogelijk houden. Het is zaak daarbij een juiste balans te vinden tussen de milieudoelstellingen, het serviceniveau en de kosten voor afvalinzameling en –verwerking. Medio juni gaat de raad hierover een besluit nemen. Om hierover mee te denken zijn er in de komende periode de volgende activiteiten:

Planning participatie verbeteren afvalscheiding

10 februari - 2 maart: Enquête om te peilen welke maatregelen het meeste draagvlak hebben om de afvalscheiding te verbeteren

13 februari: Afvalbraderie vanaf 13.30 uur, naast Milieustraat, Weltevreden 22 in De Bilt: allerlei informatie en doemarkt over afvalinzameling.

 • Informatiekramen Emmaus, de gemeente, textielinzamelaar Sympany, Van Gansewinkel
 • Repair café en knutselen met kinderen
 • Uitleg en foto’s bij een vuilniswagen van Van Gansewinkel
 • Informatieve films en scenario-informatiepanelen
 • Poffertjeskraam, muziek en catering (glühwein, warme choco)
 • Ren-je-rot-afvalquiz voor kinderen met prijsje
 • Spijkerbroeken-hangen voor kinderen met prijsje
 • Walking Bins
 • Uitdelen van gratis WeCycle-inzamelboxen

9 Maart: Resultaten enquête bekend

Eind Maart/ April: Verdiepingssessies om tot een verfijning te komen van de basisscenario’s op basis van de uitkomsten van de enquête. Bewoners kunnen zich via de enquête opgeven Wij nodigen tevens de wijk- dorpsraden en belanggroepen uit. Daarnaast gaat wethouder Brommersma ook nog 100 willekeurige bewoners uitnodigen.

Medio 2016: Raad maakt keuze over de afvalinzameling op basis van de uitkomsten van de enquête en de werksessies

Alle informatie over verbetering afvalscheiding kunt u terugvinden op www.debilt.nl/afval

vrijdag, 29 januari 2016 15:41

Lezing Graaf Floris V

Graaf Floris V : ‘Der Keerlen God’ of toch niet..?

De Graaf Floris V weg vormt al eeuwenlang een deel van de grens tussen Holland en Utrecht. Wat weten we van deze naamgever van deze weg? Welke rol heeft hij gespeeld in de geschiedenis van onze regio en in de internationale politiek van de 13e eeuw? En dan natuurlijk : was de moord op Floris V een politieke moord of een ‘crime passionel’?

Tijdens Leut van 17 februari rond 11 uur zal Oot Verharen proberen in een presentatie antwoord te geven op deze vragen.

 

vrijdag, 15 januari 2016 09:19

Digitale Afvalkalender

De afvalkalender die de gemeente jaarlijks publiceert is nu ook digitaal in de vorm van een App op uw mobiele telefoon te gebruiken. Op www.recyclemanager.nl kunt u meer lezen.

Klik via uw mobiele telefoon op onderstaande plaatjes en download de App voor Android (Google Play) of iPhone (App Store). U heeft dan overal en altijd de meest actuele en praktische informatie over afvalverzameling in Hollandsche Rading. Wanneer wordt welke container geleegd? Vul in de App uw postcode en u weet het. De data worden direct in de agenda van uw mobiele telefoon gezet. 

 

zaterdag, 02 januari 2016 10:04

Nieuwjaarsborrel

Samen voor Hollandsche Rading nodigt alle bewoners van Hollandsche Rading op vrijdag 8 januari uit voor onze Nieuwjaarsborrel. We ontvangen u graag om 16.00 uur om met een glaasje prosecco te proosten op het nieuwe jaar.

donderdag, 31 december 2015 10:13

Laatste Leut 2015

Woensdag 30 december is de laatste Leut van 2015 georganiseerd in Kerstsfeer. De tafels waren prachtig met kerststukjes versierd en Fred Becht had voor oliebollen gezorgd. Fred hield ook een korte lezing over het maken van diverse likeuren. Het is geweldig dat de groep vrijwilligers in staat is geweest het afgelopen half jaar iedere week een Leut met koffie en taart te organiseren. Dank daarvoor!

In 2016 gaan we gewoon door, te beginnen op 6 januari. Later worden er opnieuw korte lezingen gehouden: door Jaap Roëll over het "beeld met ruiter" aan het begin van de Spoorlaan en andere beelden in Maartensdijk en omgeving en Oot Verharen over Graaf Floris V.

maandag, 14 december 2015 19:57

Dorpsbijeenkomst van 25 november

Woensdag 25 november hebben bijna 100 bewoners van Hollandsche Rading deelgenomen aan een bijeenkomst in het dorpshuis. De Community die enkele jaren geleden is opgericht werd opgedoopt tot SamenvoorHollandscheRading. U kunt het verslag hieronder downloaden.

 

Vrijdag 16 oktober rond 21.30 uur, de regenachtige vrijdag voor de herfstvakantie (Noord), waren we thuis bezig met onze laatste voorbereidingen voor de vakantie, toen we een enorme knal hoorden. Het raam van onze woonkamer werd met een steen beschoten met een gat als gevolg. Mijn man, net terug van een geannuleerde tenniscompetitiewedstrijd, rende op zijn sokken naar de weg om te kijken wie de steen geschoten had (hard gooien is namelijk onmogelijk gezien de hoge heg die we voor ons huis hebben). Twee lange slanke jongens van rond de 16 renden hard weg richting de nieuwbouw. Mijn man zette het op een lopen achter de twee jongens aan, maar raakte hen uit het oog toen ze in de nieuwbouw het grasveldje tussen de Charles Weddepohllaan en de Adri Piecklaan op schoten. Bij navraag op diverse adressen en ook na het nabellen van ouders van een aantal mogelijke daders of vrienden daarvan, werden diverse namen genoemd, maar niemand kon iets met zekerheid bevestigen. We deden aangifte bij de politie, maar zonder signalement konden ze verder niets voor ons betekenen. De verzekering keerde niet uit, omdat het om vandalisme gaat. En dat is nooit verzekerd, tenzij de ME is uitgerukt en de politie de openbare orde heeft moeten herstellen... En dus blijven we zitten met een schadepost van € 1.500.

 

Onze overburen hebben camera’s rond hun huis hangen. Helaas gaven deze beelden slechts aan dat onze daders via de nieuwbouw waren gekomen. Onze andere buren overlegden met ons. Was het wellicht verstandig om toch maar camera’s op te gaan hangen? Bij dit soort kosten door moedwillig aangebrachte schade, leek dat immers de moeite waard te worden…

Ik voelde een enorm gevoel van weerstand bij mij opkomen. In ons dorp? Waarin we elkaar bijna allemaal kennen en trots kunnen zijn op onze “community”, waarin we op elkaar betrokken zijn en met elkaar zaken aanpakken en voor elkaar krijgen? Camera’s ophangen, omdat mensen uit ons eigen dorp moedwillig schade toebrengen aan eigendommen van anderen en letterlijk voor hun verantwoordelijkheid hard wegrennen? Waar liggen de grenzen?

We zijn niet het eerste geval van vandalisme in ons dorp door (kinderen van) dorpsgenoten. Al eerder werden ruiten ingegooid en auto’s bekrast en wellicht nog meer, waar ik geen weet van heb. De volgende keer een inbraak in een huis of auto, een aangestoken brand? Waar houdt dit op?

Waar liggen de waarden, waarop we onze community met elkaar vorm geven? Moeten daarbij camera’s uitkomst bieden, omdat respect voor anderen en andermans eigendommen ontbreekt? En we niet meer de daders of hun ouders, maar de eigenaren met de door anderen toegebrachte schade laten zitten? Ik kan het me niet voorstellen dat dit de weg is, die we met elkaar op willen in ons dorp. Behalve een aantal direct behulpzame en betrokken straatgenoten heeft niemand zich nog gemeld. En de daders? Die kunnen zich zonder enig verantwoordelijkheidsbesef voorbereiden op nieuw “kattenkwaad”, waarbij ze geleerd hebben dat als ze hard wegrennen, ze geen enkele grens of verantwoordelijkheid in acht te hoeven nemen.….. en anderen met de gevolgen kunnen laten zitten. Wellicht zijn camera’s dan nog de enige optie!

Voor tips of andere informatie:

Jacqueline Nijveld

Spoorlaan 75

Hollandsche Rading

06 13 60 55 83

woensdag, 11 november 2015 23:51

Grote Dorpsbijeenkomst 25 november

Woensdag 25 november nodigen we ALLE inwoners van Hollandsche Rading uit om in het dorpshuis aanwezig te zijn voor de bespreking van een aantal zeer belangrijke onderwerpen die ons alle betreffen:

 • Community wordt "Samen voor Hollandsche Rading"
 • Ouderenzorg in ons dorp
 • Verbreding van de A27
 • Onderwerpen die in 2016 aangepakt moeten worden

Uw inbreng wordt dringend gewenst. Dat geldt voor alle onderwerpen, maar met name voor het laatste waar we samen het programma voor 2016 willen samenstellen.

En natuurlijk sluiten we af met een:

 • Borrel

Locatie: dorpshuis
Ontvangst 19:30 uur
We hopen op een volle bak. Zegt het voort!

woensdag, 11 november 2015 23:39

Leut met inhoud

Tijdens de Leut ochtenden, wordt niet alleen gratis koffie en taart geserveerd. Er is ook de Leutbibliotheek. Maar vandaag is voor de 2e keer een korte voordracht gehouden. Dit keer door de heer Rob Timmer, die ons heeft geïnformeerd over "teken". In een half uur wees Rob op de leuke en minder leuke kanten van dit beestje. In geval van een beet, is het aan te raden dit te melden op tekenradar.nl. Daar vindt u veel informatie en wordt uw beet geregistreerd en kunt u hulp vinden voor eventuele behandeling.

Op 19 december komt de heer Timmer nogmaals naar het dorpshuis om te vertellen over zijn hobby "Insecten". Aanvang 11 uur.

 

woensdag, 28 oktober 2015 12:51

Energy Battle

In de afgelopen weken hebben diverse bedrijven u per post energiebesparende maatregelen aangeboden. In onze gemeente coordineert de stichting Beng het aanbod voor de diverse kernen. We ontvingen dit voorstel:

Doe mee met de Energy Battle en krijg een energiemonitor in bruikleen.
De Biltse energiecoöperatie BENG! organiseert dit najaar een wedstrijd in het besparen van energie. Inwoners van de zes Biltse Kernen De Bilt, Bilthoven, Groenekan, Hollandsche Rading, Maartensdijk en Westbroek gaan met elkaar de strijd aan. Iedereen kan gratis meedoen. Onder begeleiding van BENG! wordt er een Energy Battle kernploeg gevormd, zodat ervaringen kunnen worden uitgewisseld.

Bij deelname komt de energieambassadeur van BENG! thuis langs, om een apparaatje aan te sluiten op de meterkast. Deze krijgt u 6 weken in bruikleen. Deze monitor reageert op het in- of uitschakelen van een huishoudelijk apparaat. Hij wijst uit waar en hoeveel energie in huis wordt verbruikt. 

De energieambassadeur kan helpen om het verbruik nog verder omlaag te brengen.

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat deelname al snel een besparing oplevert van 15% op elektra en 16% op gas. Een deelnemer vertelt: ‘Het leuke van deze wedstrijd is dat je op een positieve manier bewust wordt gemaakt. Thuis hebben we de spotjes van elk 50 Watt inmiddels vervangen door LED-lampen. Als kernploeg wisselen we onderling tips uit.’

Wilt u ook gratis meedoen aan de BENG! Energy Battle? Er is ruimte voor 30 deelnemers.
Aanmelden kunt u via het aanmeldformulier op de website, www.beng2030.nl - Energy Battle.
Voor vragen kunt u terecht op energybattle@beng2030.nl of belt u met Elma Roelvink: 06-45634961.
BENG! - leden krijgen voorrang. Lid worden? Kijk op www.beng2030.nl!

Eigenaren van zonnepanelen kunnen helaas om technische redenen niet meedoen.

Zou je deze oproep door kunnen sturen naar mogelijk geïnteresseerden? Alvast bedankt!

Met vriendelijke groet, 

Harm van Erp & Elma Roelvink
06-45634961
energybattle@beng.nl
http://www.beng2030.nl
zondag, 25 oktober 2015 19:07

Milieustraat

Het is niet zo'n flateuze term "Milieustraat". De term wordt door sommige bewoners gebruikt om de glas- en kledingcontainers aan het begin van de Spoorlaan aan te duiden. De bewoners van de huizen er tegenover kijken er dagelijks tegenaan. De containers zien er niet fraai uit, maar nog minder fraai wordt het als bewoners spullen die niet meer in de containers passen of er niet in thuis horen, op of naast de container achter laten. Doe dit alstublieft niet, denk aan de overburen.

zondag, 25 oktober 2015 18:55

Leut verhalen

Tijdens de koffie-ochtenden Leut, zullen af en toe “voordrachten” gehouden worden. Bewoners die zich aanmelden, krijgen een halfuurtje de tijd om een interessant verhaal te vertellen. Op 21 oktober was de heer Van Eeuwen de eerste die zijn kleurrijke verhaal en dat van zijn vrouw Edith vertelde en met objecten illustreerde voor de aanwezigen. Alle voor de bezoekers interessante verhalen zijn welkom. U kunt zich melden bij vrijwilligers van Leut.

donderdag, 01 oktober 2015 15:00

Crisisnoodopvang vluchtelingen

De gemeente De Bilt biedt vanaf woensdag 30 september tijdelijk onderdak aan ongeveer 100 vluchtelingen. Wij doen dit in multifunctioneel centrum De Vierstee in Maartensdijk. Het gaat om crisisnoodopvang, vooralsnog voor de duur van 72 uur. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) werkt hard aan de realisatie van accommodaties elders waar deze mensen langduriger kunnen verblijven.

Lees meer over de opvang en bekijk de veelgestelde vragen. Via dit liveblog kunt u volgen wat er gebeurt. Wij actualiseren dit blog regelmatig.

 

woensdag, 16 september 2015 14:49

Bibliotheek in Dorpshuis

Iedere woensdagochtend drinken dorpsbewoners van 10 tot 12 uur met elkaar een kopje koffie in het dorpshuis. De koffie is gratis en er is ook gratis taart. Dit alles wordt onder de naam "Leut" georganiseerd door een groot aantal vrijwilligers. Het is geweldig dat er mensen in Hollandsche Rading wonen die dit met elkaar tot stand brengen.

Sinds een paar weken zijn de activiteiten van Leut uitgebreid met een kleine bibliotheek. Iedereen die in ons dorp woont kan op woensdagochtend boeken komen halen of als u boeken over heeft, boeken inbrengen. Kom eens kijken of er een boek voor u bij is.

Misschien kunnen we nog een stapje zetten als we kunnen beschikken over dam- en schaakspelen. Heeft u een spel over? Breng het op woensdagochtend even langs. We zijn u dankbaar en ontvangen u met koffie en taart.

woensdag, 16 september 2015 14:44

Vuursche Dreef

Dankzij de inzet van een bewoner is de Vuursche Dreef met "sch" weer in haar oude glorie hersteld.

maandag, 14 september 2015 15:47

Bosbergschool als goede buur

Burendag op vrijdag 25 september van 10.30 tot 12.00 uur.

Als school zijn we ons bewust van onze positie in het dorp. 
Zo nu en dan proberen we onze 'buurtbewoners' er dan ook bij te betrekken.
Dit jaar vieren we het 60 jarig bestaan van de school. Een mooi moment om alle buren uit te nodigen voor een gezellig samenzijn. Er is koffie en thee met iets lekkers.
We zullen een rondje door de school lopen en u heeft vast nog wel een mooi verhaal over de Bosbergschool?! 
Omdat het op vrijdag 25 september burendag is hebben we deze dag gekozen.
Komt u ook? 
Aanmelden is niet verplicht maar wel prettig: dit kan op directie.bosberg@proceon.nl

vrijdag, 03 juli 2015 12:50

Leut is een succes

Donderdagochtend wordt er onder de naam "Leut" in het dorpshuis van 10 tot 12 uur voor iedereen gratis koffie met taart geserveerd. Een tiental vrijwilligers heeft het initiatief genomen om deze koffieochtenden te beginnen. Iedere week zijn er twee vrijwilligers aanwezig om bezoekers van koffie en taart te voorzien. En het loopt storm! Mede dankzij het mooie weer van de afgelopen twee weken komen gemiddeld 20 dorpsgenoten genieten van een kopje koffie. De eerste donderdag was er bijna taart tekort, zodat voor de tweede donderdag extra taarten door vrijwilligers gebakken zijn. Volgende week, donderdag 9 juli is de laatste "Leut"voor de zomervakantie. In september pakken we de draad weer op. Hoe kan dit gratis? Door medewerking van een aantal dorpsgenoten en een vrijwillige bijdrage van de bezoekers. Kom eens kijken.

vrijdag, 03 juli 2015 12:43

Nieuwe sponsor

We zijn blij te kunnen melden dat voor de website een nieuwe sponsor gevonden is. Dit is het bedrijf Between, dat in staat is teksten, logo's en afbeeldingen af te drukken op vrijwel alle materialen. Between is gevestigd aan de Sparrenlaan 9 en op internet bereikbaar op betweennederland.nl

Overweegt u zelf sponsor te worden van de Community Hollandsche Rading? Dan kunt u zich hier aanmelden. De kosten voor een logo met link op de website bedragen 50 euro per jaar; voor de nieuwsbrief (gemiddeld 2x per maand, 400 leden) bedragen de kosten 100 euro per jaar.

zondag, 21 juni 2015 15:36

Donderdagochtend: koffie

Donderdagochtend tussen 10 en 12 uur nodigen we u graag uit in het dorpshuis voor GRATIS koffie met gebak. Gezellig een praatje maken, een krantje of een tijdschrift lezen en bij mooi weer op ons buitenterras.

Nog vóór de zomervakantie op drie donderdagochtenden, 25 juni, 2 en 9 juli is het dorpshuis open. Als er voldoende belangstelling is, gaan we in september door.

We zien u graag op donderdag!

 

zaterdag, 13 juni 2015 09:32

Groen adopteren

Geachte leden van de wijk- en dorpsraden,

 

Via deze mail wil ik u infomeren dat de gemeente het adopteren van het groen gaat stimuleren. Steeds meer bewoners en organisaties willen zelf een bijdrage leveren om de directe woonomgeving te verfraaien. Wij willen graag deze bewoners en organisatie de ruimte bieden om dit uit te voeren. De verfraaiing van de buurt zorgt niet alleen voor een mooiere buurt maar zorgt vaak ook voor een beter contact met de buurt.

 

In de komende weken gaan wij via de media en de website  bewoners informeren over de mogelijkheden om groen te adopteren.

 

Werkwijze

Als een bewoner of bewoners een stuk groen willen adopteren kunnen zij dit aangeven via Meldingen Openbare Ruimte op onze website www.debilt.nl  of telefonisch via met het algemene nummer van de gemeente.

Nadat een bewoner zich heeft gemeld bij de gemeente neemt een medewerker contact op om de mogelijkheden te bespreken. De gemaakte afspraken worden vervolgens schriftelijk vastgelegd.

 

In de bijgevoegde folder staan de mogelijkheden, regels en werkwijze voor groenadoptie aangeven.

 

Wij stellen het op prijs als u deze informatie ook via uw eigen website met uw wijk of  dorp deelt.

 

Als er vragen zijn dan hoor ik dat graag. 

 

Met vriendelijke groeten, 

Caro Hollebeek

 

Beleidsmedewerker Openbare Ruimte

Afdeling  Beheer Openbare Ruimte

Gemeente De Bilt

030-22 89 190

hollebeekc@debilt.nl

 

aanwezig: maandag,dinsdag, donderdag, vrijdag

woensdag, 10 juni 2015 08:02

Geadopteerde afvalbakken

De gemeente vraagt bewoners in Hoillandsche Rading een afvalbak te adopteren, zodat deze behouden kan blijven. Er zijn 4 afvalbakken geadopteerd; alle andere afvalbakken zijn verwijderd. 

Op dit kaartje kunt u zien waar de geadopteerde bakken staan.

donderdag, 04 juni 2015 17:07

Grindpaden klaar

De grindpaden aan het einde van de Spoorlaan liggen er, dankzij een initiatief van de bewoners weer prachtig bij. Wilt u dit ook in uw deel van het dorp? Kom morgenmiddag om 17:00 uur naar het dorpshuis. Onder het genot van een drankje , hapje , live muziek en iets leuks voor de kinderen laat de Community Samen voor Hollandsche Rading zien welke acties verder nog gestart zijn. Ook kunt u zelf voorstellen voor nieuwe acties indienen.

vrijdag, 29 mei 2015 17:57

Renovatie grindpaden

Deze week is een pilot van de Community Samen voor Hollandsche Rading gestart, de renovatie van de grindpaden langs het einde van de Spoorlaan. Een deel van de ondergrond wordt verwijderd, zodat er een dikkere laag nieuw grind kan worden aangebracht. Een dikke laag grind voorkomt de groei van onkruid. Bewoners wordt gevraagd het (weinige) onkruid zelf te verwijderen.

Als de pilot slaagt kunnen bewoners van andere delen in overleg met de gemeente eveneens een renovatie van de grindpaden tot stand brengen.

zaterdag, 16 mei 2015 10:02

Koffie en een krantje

Een kopje koffie in het dorpshuis, stukje taart erbij, misschien een krantje of een tijdschrift lezen, boek lenen uit de dorpsbibliotheek, leuk gesprek met een dorpsgenoot over het bericht dat Groenrijk ’s zondags niet open mag, misschien zelfs een kaartje leggen of een potje biljarten.

Het zou allemaal kunnen in ons dorpshuis, mits er mensen zijn die als gastvrouw of gastheer willen optreden. De Community Hollandsche Rading wil de mogelijkheden onderzoeken: zijn er bewoners die een bijdrage willen leveren teneinde bovenstaande te realiseren?

Concreet:

We proberen te starten met een koffieochtend op de woensdag van 10.00 – 12.00 uur. Daarvoor zoeken we mensen die af en toe op de woensdagochtend beschikbaar zijn. Zij kunnen afwisselend, eventueel samen het dorpshuis gereed maken, koffie schenken en na afloop opruimen.

Daarnaast zoeken we dorpsgenoten die geabonneerd zijn op een tijdschrift en bereid zijn nummers die zij al gelezen hebben beschikbaar te stellen voor het dorpshuis. Tenslotte willen we een dorpsbibliotheek opzetten. Wie heeft er boeken die daarin geplaatst kunnen worden?

Als u op een van deze manieren wilt helpen kunt u dat hier aangeven.

We hopen dat we deze koffieochtenden op deze manier kunnen starten en dat u dan op woensdagochtend naar het dorpshuis komt!

vrijdag, 15 mei 2015 09:36

Aanbesteding A27 gestart

Rijkswaterstaat laat weten dat op 6 mei 2015 gestart is met de aanbesteding van het project A27/A1. Rijkswaterstaat zal verdere details via onze website publiceren.

Het bestuur van de Community Hollandsche Rading constateert dat de aanbestedingsprocedure start, zonder dat de uitspraak van de Raad van State betreffende de bezwaren van de bewoners bekend is. Bijzonder ...

vrijdag, 01 mei 2015 07:25

Koningsdag

Een groot compliment voor de Oranjevereniging, voor het bestuur van het Dorpshuis en voor alle mensen die een bijdrage hebben geleverd: Koningsdag Hollandsche Rading was een groot succes! 

Bovenstaande foto is gisteren genomen in Amsterdam: toeristen die (vermoedelijk dankzij een oude reisgids) in oranje kleding Koninginnedag op 30 april komen vieren.

woensdag, 22 april 2015 14:50

Mooi resultaat Bosbergschool

De Bosbergschool heeft 12 nieuwe gezinnen welkom mogen heten op de Open Dag.

Een zeer geslaagde dag dus.  

 

RTV De Bilt is tijdens de onze Open Dag komen filmen.
Mooi filmpje geworden!

 

Best een beetje trots op onze school.
Weet u nog iemand die een school zoekt?
We hebben nog plaats: Ronald de Moordirectie.bosberg@proceon.nl

 

dinsdag, 21 april 2015 16:55

Clubhuis Tennisvereniging

Clubhuis Tennisvereniging tijdelijk niet toegankelijk
Afgelopen weekend is een start gemaakt met de verbouwing van ons clubhuis. Dit is allemaal erg voorspoedig verlopen; met inzet van de nodige vrijwilligers zijn de bar en het plafond verwijderd.
Vanaf komend weekend wordt de (giet)vloer aangebracht. Dat betekent dat vanaf zaterdag 24 t/m woensdag 29 april het clubhuis (inclusief toiletten en kleedkamers) niet toegankelijk is.
Via de achterdeur is de keuken gewoon te gebruiken voor drank en snacks en natuurlijk kan ook de baanverlichting gewoon gebruikt.
Tijdens de verschillende competities (vrijdag, junioren en senioren) kan de toiletgroep van het dorpshuis gebruikt worden.
 
Onze excuses voor het ongemak; we zijn onderweg naar een prachtig vernieuwd clubhuis!
 
Handjes gevraagd.
De renovatie van het clubgebouw is in volle gang. De komende twee dagen kan er alvast begonnen worden met het schuren van de binnenkozijnen in de bar en in de hal en de openslaande deuren. Woensdag overdag is ook nog mogelijk. Woensdagavond maken we de ruimte stofvrij en de vloeren schoon, ter voorbereiding op het leggen van de nieuwe vloer. Schuren kan dan waarschijnlijk pas weer na woensdag 29 april.
Dus wie een ochtend, een middag of een avond tijd heeft, maak vast een start met de voorbereidingen voor een nieuw laagje verf.  Graag eigen schuurpapier/machine meenemen. 
Om overzicht te houden, is een kort berichtje prettig indien je aan de slag gaat. Alvast heel erg bedankt!

Op woensdag 22 april organiseert energiecoöperatie BENG! in Hollandsche Rading een informatie-avond over zonnepanelen. De eerdere bijeenkomsten in De Bilt waren een groot succes en daarom gaat BENG! nu ook zulke avonden organiseren in de andere kernen. Iedereen met vragen op het gebied van zonnepanelen is van harte welkom. Aan de bezoekers wordt wel gevraagd om de jaarrekening van het energiebedrijf mee te nemen. Aanmelden kan via john@beng2030.nl. Na aanmelding ontvangt u verdere informatie, o.a. over de locatie.

donderdag, 09 april 2015 07:28

Bosbergschool

Open Dag Bosbergschool 11 april van 10.00 tot 12.00 uur.
De Bosbergschool is een prachtige en bijzondere school met unieke eigenschappen. In de afgelopen 2 weken hebben we weer een 3-tal ouders van buiten het dorp door onze school mogen rondleiden. De reacties van deze ouders waren zondermeer enthousiast. Ik kijk uit naar onze open dag en hoop oprecht op veel enthousiaste reacties van bezoekers als wel van u. Samen maken we de school!
Op 11 april kunt u tussen 10.00 en 12.00 uur kennismaken met ouders, leerlingen en teamleden. Er zijn daarnaast leuke activiteiten o.a. springkussen, schminken, ballonenvouwen, etc. etc.
Komt u ook?

dinsdag, 07 april 2015 07:40

Community Bijeenkomst 25 maart

Er waren deze avond twee onderwerpen: de Algemene Leden-Vergadering en Samen voor Hollandsche Rading.

De voorzitter heet de aanwezigen hartelijk welkom. Hij legt uit dat er voor een vereniging als rechtspersoon is gekozen in verband met het democratisch gehalte en de transparantie. De jaarverslagen worden besproken en besloten wordt dat de huidige bestuursleden worden herbenoemd. Lees het verdere verslag.

 

De vereniging telt inmiddels 85 leden. De voorzitter doet een oproep aan de aanwezigen om lid te worden. Het lidmaatschap is gratis. Inmiddels wordt de E-Nieuwsbrief al aan 385 emailadressen gestuurd. 

 

Samen voor Hollandsche Rading is een gezamenlijk initiatief van inwoners van Hollandsche Rading en de gemeente De Bilt. Voor het zgn. ‘gebiedsplan’ zetten ongeveer tien inwoners zich vrijwillig in voor concrete actiepunten. Woensdag 25 maart presenteerde deze ‘kerngroep’ van inwoners de stand van zaken tot nu toe aan de bewoners die naar het Dorpshuis waren gekomen.

 

De kerngroep werkt momenteel hard aan tien concrete actiepunten. Actiepunten die voortkomen uit een lange groslijst van ideeën die  op 10 december 2014 in het dorpshuis is samengesteld met zo’n 40 inwoners van Hollandsche Rading. 

 

Lees het verslag en bezoek de website.

dinsdag, 31 maart 2015 00:00

Wijnproeverij

 

Jumbo Farenhorst & Groupe LFE Wines Worldwide presenteren voor de 1e keer een Wijnproeverij.

Op vrijdag 24 april willen wij u graag uitnodigen om Wijnproeverijkennis te maken met een selectie van de mooiste wijnen uit ons assortiment. U kan deze avond ook wijnen met korting bestellen..

Vul dit formulier bon voor 17 april in, zodat wij een plaats voor u kunnen reserveren.
Aanvang: 19.30 uur
Locatie: Maartensdijk
Adres: Maertensplein
Entree: €2.50

 

woensdag, 25 maart 2015 07:55

Voetbalmuurtje schoongemaakt

Op verzoek van de Community heeft de gemeente een aannemer opdracht gegeven het voetbalmuurtje achter de school te reinigen en te voorzien van een coating zodat toekomstige graffity eenvoudig kan worden verwijderd.

Zie hier het resultaat.

   IMG 1578   
IMG 1583

dinsdag, 17 maart 2015 08:31

Nieuwsbrief Politie

politieHierbij bieden wij als wijkagent u een nieuwsbrief aan voor Hollandsche Rading. Wij hopen dat u met veel plezier deze nieuwsbrief zal lezen en plaatsen op de site. Bij vragen zijn wij graag bereid een en ander aan u toe te lichten.

Met vriendelijke groet, Sebastiaan Bouman, Floris Moons en Hans Gies Wijkagent B

Politie | Midden-Nederland | De Bilt, Eemdal, Soest | Gebieds Gebonden Groep De Bilt Hessenweg 194 D, 3731 JN De Bilt Postbus 514, 3700 AM Zeist

dinsdag, 17 maart 2015 07:48

Repair Café

Repair270914Aanstaande zaterdag opnieuw een Repair Cafe in het dorpshuis. Van 10:00 - 14:00 uur. Kom langs met uw kapotte spullen of voor een praatje en een kop koffie.

vrijdag, 13 maart 2015 12:22

Uitnodiging woensdag 25 maart

140623 HR LogoHet bestuur van de Vereniging Community Hollandsche Rading nodigt u uit voor:

maandag, 09 maart 2015 17:24

Bierproeven in de Paddestoel

PaddestoelVrijdag 13 maart is het bier proeven!
Op deze avond serveert restaurant de Paddestoel vijf verschillende soorten bier met vijf bijpassende gerechtjes. De proeverij start om 19:00 uur en duurt tot ongeveer 21:30 uur. Na de proeverij is er de mogelijkheid om nog na te borrelen (niet in de prijs inbegrepen). De kosten bedragen 25 euro per persoon, inclusief bieren en gerechten, exclusief overige dranken. Vanwege de beperkte verkrijgbaarheid van de biersoorten, is het aan te raden om te reserveren: info@de-paddestoel.com of 035 5771413.

vrijdag, 06 maart 2015 07:11

Yoga in Hollandsche Rading

IMG 0926Welkom in de wereld van rust en harmonie U bent van harte welkom bij de Yoga lessen van Mirjam de Boer. Yoga betekent letterlijk vereniging. Harmonie van lichaam en geest. Yoga verenigt en inspireert. Want wie wil nu niet even weg uit de hectiek van alle dag. Hoe zou het zijn als u weer de rust en nieuwe energie
(terug)vindt? Bij Yogastudio Soepel & Gezond krijgt u de kans om uw ‘batterij’ op te laden.

Yoga verwendagen
Elke maandagavond van 19.30 – 20.45 uur geeft yogadocente Mirjam de Boer yogalessen in het Dorpshuis. Mirjam is al meer dan vijftien jaar yogadocent. Haar lessen staan in het teken van ontspanning én inspanning. Naast fysieke (yoga)oefeningen, besteed ze ook tijd aan het mentaal ontspannen.

donderdag, 05 maart 2015 14:29

Open dag Tennisvereniging 22 maart

tennisTV Hollandsche Rading is een kleine vereniging met ongeveer 300 leden, centraal in het dorp gelegen. Dankzij onze all-weather courts kan men bij ons vrijwel het gehele jaar spelen. De vereniging heeft zich ontwikkeld tot een sociaal trefpunt waar iedereen elkaar gemakkelijk aanspreekt; we zijn zeer laagdrempelig. Onze vrijwilligers organiseren veel activiteiten voor de jeugd (ook voor zeer jonge kinderen, die ballenpret spelen), tossers, competitiespelers en 50+ leden. Ons jaarlijkse Bosbergtoernooi in juni heeft al 28 jaar een zeer goede reputatie met steeds terugkerende deelnemers, ook uit de omgeving.

woensdag, 04 maart 2015 13:35

Ongediertebestrijding

rattengifEen bewoner van Spoorlaan 38 meldt last te hebben van ratten. Er zijn meer klachten geweest. Wellicht kunnen bewoners de koppen bij elkaar steken en samen de bestrijding aanpakken. Op de website van de gemeente De Bilt staat hierover het volgende:

De gemeente heeft geen ongediertebestrijders in loondienst. Voor bestrijding op eigen terrein dient u zelf één van de adressen te bellen die wij u hier bieden.

Ongediertebestrijders

H. Rietveld 
Anne Franklaan 52, 3721 PM Bilthoven 
Telefoon: 06 - 55 75 24 01 
E-mail: h.ri@12move.nl

J. van der Werf
Paltzerweg 117, 3722 JD Bilthoven 
Telefoon (030) 228 22 12 
E-mail: info@werfinsecten.com

J.Bos 
Eikvaren 28, 3723 TJ Bilthoven 
Telefoon (030) 228 42 22 / 06 - 53 99 42 59 
E-mail: jan@ongediertebos.nl
www.ongediertebos.nl

maandag, 16 februari 2015 17:34

Inloopspreekuur wethouder

Aanstaande donderdag kunt u in gesprek met de wethouder van uw eigen dorp tijdens het inloopspreekuur op locatie. Het spreekuur is een laagdrempelige manier voor inwoners om het gesprek met het bestuur aan te gaan. De wethouders luisteren naar wat er leeft, maar kijken ook hoe de gemeente inwoners met ideeën en initiatieven op weg kan helpen. De wijkcontactambtenaar is ook aanwezig bij het spreekuur. Wilt u langskomen op het spreekuur? Aanstaande donderdag kunt u wethouder Jolanda van Hulst van 13.30 – 14.30 uur spreken in het Dorpshuis van Westbroek, Christinastraat 2 . U hoeft zich niet aan te melden.

zaterdag, 24 januari 2015 11:23

Brutale autodiefstal in Hollandsche Rading

Vandaag viaduct(vrijdag 23 januari) tussen 18.40 en 18.50, terwijl ik even naar Peet liep, hebben twee jeugdige onverlaten de achterruit van mijn rode Mini ingeslagen en twee leren attachee koffers gestolen.

In de een mijn boekhouding van 2013 en 2014. In de ander mijn Apple laptop met al mijn gegevens van het afgelopen jaar en daarvoor. 
Mijn auto stond halverwege het viaduct geparkeerd omdat er veel verkeer was op dat moment.
 
Dat moeten we dus niet meer doen, ik zal het zeker niet doen.
Een dorpsgenoot zag wel verdachte personen en heeft daarvoor de politie gebeld, een paar minuten later sloeg ze hun slag.
Opletten dus mensen!
 
Natuurlijk staat “Find my iPhone”(track en trace) aan. Maar dat levert nog niks op. (Ik moet nog verwerken dat ik erg veel kwijt ben).
Mocht u iets gezien hebben, laat mij dat even weten vai een reactie op dit bericht (Reageer).
 
Dick Spangenberg (Spoorlaan)

Vanaf donderdag 22 januari kunnen inwoners van de gemeente De Bilt gebruik maken van een gratis app om afval te scheiden, de ‘Recyclemanager app’. AppWethouder milieu Anne Brommersma verwacht dat de app een goede aanvulling is op onze huidige informatiekanalen. Anne: “Ik hoop eigenlijk ook dat de kwaliteit van de afvalscheiding sterk verbetert door het inzetten van de app. We kunnen meer recyclen door een goede afvalscheiding waardoor 
grondstoffen blijven behouden en er minder schadelijke stoffen in het milieu terecht.”

Met de Recyclemanager app is alle praktische informatie over afval te vinden op één plek en helpt het inwoners van de gemeente De Bilt om op een gemakkelijke manier afval te scheiden. Met de app kunnen inwoners opzoeken in welke afvalbak het afval hoort, waar de dichtstbijzijnde glasbak staat en wanneer afval wordt opgehaald zonder daarvoor ’s ochtends naar de buiten gezette afvalbak van de buren te hoeven kijken. Door de app krijgen inwoners actuele informatie over onverwachte wijzigingen in het ophaalschema door bijvoorbeeld weersomstandigheden. De Recyclemanager app is te downloaden voor iPhone- en Androidtoestellen en is verkrijgbaar via de App Store (Apple) en Google Play.

woensdag, 14 januari 2015 12:00

Adoptie afvalbakken

afvalbakDe gemeente De Bilt heeft besloten dat vanaf maart 2015 een flink deel van het huidige aantal afvalbakken in de openbare ruimte verwijderd wordt. De Community Hollandsche Rading is niet blij met dit besluit.

Als u wilt u dat de afvalbak bij u in de straat blijft staan, kunt u zich aanmelden als adoptant zodat u zelf de bak kunt legen.

Zie de website van de gemeente De Bilt.

woensdag, 14 januari 2015 11:09

Nieuwjaarsborrel goed bezocht

nieuwjaar2015

 

 

 

 

 

 

 

 

Ongeveer 60 bewoners hebben zaterdag 10 januari in het dorpshuis de Nieuwjaarsborrel van deCommunity bezocht. Een gezellige bijeenkomst waar de bediening op uitstekende wijze werd verzorgd door Sara en Joyce.

 Bekijk de foto's

dinsdag, 06 januari 2015 09:50

Vuurwerkschade

brievenbusDit is wat we, evenals andere  bewoners op de Dennenlaan, na thuiskomst op 1 januari aantroffen.
Jammer van de schade en het bijbehorend ongemak om een nieuwe brievenbus te bestellen.
Toch hem volgende keer maar weer naar binnen brengen.

vrijdag, 26 december 2014 11:55

Vuurwerk naar mens en dier

vuurwerkRespect naar mens en dier is hier op zijn plaats.

Door velen wordt er vuurwerk willekeurig afgeschoten, maar deze personen houden geen rekening met …….

Ik zie regelmatig jonge kinderen(ook 6 jarigen) met vuurwerk lopen en afsteken. 

Ouders toch, houdt uw kinderen in de gaten aub.

Mijn hond is op 5-jarige leeftijd verpest, omdat er een jongen van 9 jaar een rotje naar mijn hond heeft gegooid.

Voor die tijd had mijn hond nergens geen last van het vuurwerk, daarna dus wel en kwam ze er niet meer van af van dat geknal, helaas.

Dieren hebben een tien keer versterkend gehoor, houdt daar rekening mee!

Vele mensen zijn het met mij eens om het vuurwerk af te schaffen of alleen op het tijdstip van de jaarwisseling af te steken.

In het buitenland doet men dat ook alleen op het tijdstip van de jaarwisseling.

Ik wens een ieder een rustig verlopende jaarwisseling.

Carla ten Feld

woensdag, 24 december 2014 12:19

Vuurwerk verzoek

IMG 0725

dinsdag, 16 december 2014 13:14

Afvalkalender 2015

afvalkalender 2015kleinDe afvalkalender wordt in 2015 niet meer aan huis bezorgd. De "Afvalkalender 2015" is hier digitaal beschikbaar.
U kunt ook een (mooier gedrukte) versie bij Perron Peet ophalen.

maandag, 15 december 2014 13:56

Future Learning in HR

Schermafbeelding 2014-12-15 om 15.12.55In het landelijke Hollandsche Rading staat de Bosbergschool voor primair onderwijs. Op het eerste gezicht gewoon één van de vele scholen voor primair onderwijs in Nederland. Aan de wand pijkt een oorkonde als winnaar van de Samsung innovatieprijs. Op de website van de Bosbergschool staat dat er geen ICT-lessen worden gegeven, maar dat kinderen leren hoe zij ICT en social media kunnen toepassen. De Bosbergschool groeit in een " krimp"omgeving. Tegelijkertijd wordt er in de media veel geschreven over de iPad c.q. Steve Jobs scholen. Reden te meer voor een interview met Ronald de Moor, directeur en inspirator van de Bosbergschool.

Gepubliceerd in Dyade Magazine, december 2014. Lees het artikel.

vrijdag, 12 december 2014 15:07

Adverteerders gezocht

adverteerhierDe Community
Hollandsche Rading, HollandscheRading.com is op zoek naar adverteerders. De Community is een vereniging van bewoners die zelfstandig opereert en de belangen van de bewoners probeert te behartigen. Behoudens een kleine subsidie van de gemeente wil de Community financieel onafhankelijk zijn.

 

De Community communiceert met ongeveer 385 huishoudens, voor een belangrijk deel via haar website en de (tweemaandelijkse) nieuwsbrief. Wij zoeken ondernemers in en om Hollandsche Rading die bereid zijn te adverteren op de website en/of in de nieuwsbrief. Als u belangstelling heeft kunt u dat via dit formulier kenbaar maken. Wij nemen dan contact met u op.

woensdag, 03 december 2014 08:23

Huiswerkbegeleiding “Leren in de Kern HR”

huiswerkbegeleidingTegenwoordig is huiswerk maken in een ‘rustige’ omgeving al lastig genoeg. Neem al die afleidingen zoals Instagram, Twitter, Facebook, et cetera. Soms is het een wonder dat er überhaupt nog iets wordt gedaan aan huiswerk. Heeft uw kind behoefte aan een rustige leer/werkplek, of kan uw kind wel wat ondersteuning gebruiken bij het maken van huiswerk en/of een planning? Dan hebben wij misschien een oplossing.

Al jaren zien we jongeren naar Bilthoven en Hilversum uitwijken voor huiswerkbegeleiding, terwijl de expertise ook hier in het dorp aanwezig is. Om deze reden hebben wij het idee opgevat om huiswerkbegeleiding in het dorp op te zetten.

Momenteel onderzoeken we of hier behoefte aan is. Het is de bedoeling dat wij gebruik zullen gaan maken van het dorpshuis, wat lekker centraal ligt. Wat wij willen creëren is een leeromgeving voor de jongeren uit ons dorp waarbinnen de juiste huiswerkondersteuning geboden kan worden. En dat door mensen uit ons eigen dorp. Het gaat echt om een huiswerkbegeleiding en niet om bijles.

Wij richten ons in eerste plaats op leerlingen van het voortgezet onderwijs en het MBO. Er zijn begeleiders bij “Leren in de Kern HR” die ruime ervaring hebben met dyslexie, dyscalculie en lichte vormen van autisme.

Bij voldoende animo is ons streven om eind februari 2015 te starten met huiswerkbegeleiding “Leren in de Kern HR”. De prijs per uur zal rond de €10,00 liggen. Zijn u en uw kind(eren) geïnteresseerd? Vul dan het dit formulier in.

Graag maken wij van deze gelegenheid gebruik om geïnteresseerde, toekomstige begeleiders in het dorp te vragen om zich ook aan te melden. Wilt u meewerken als begeleider bij huiswerkbegeleiding “Leren in de Kern HR”? Meldt u dan aan.

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u ons mailen op lerenindekern@gmail.com

Met vriendelijke groeten,
Namens het team van “Leren in de Kern HR”.
Saskia de Bruin & Saskia de Bruin
Spoorlaan 88 & 96

zaterdag, 15 november 2014 18:23

Stoepkrijt onder viaduct

IMG 6989De viaducten onder de A27 zijn de in- en uitgangen van de dorpen Groenekan, Maartensdijk en Hollandscge Rading. De brede stoep onder het viaduct bij Hollandscge Rading was voor 2 studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) zeer geschikt om met stoepkrijt de boel op te vrolijken. Het iwas vrijdag 14 november droog weer en dus blijft het krijt een tijdje zitten.
 
Via een opdracht op school (HKU) zijn zij bij deze plek terecht gekomen. Het is een aanzet om de situatie rondom dit punt in kaart te brengen. Het viaduct is nu letterlijk een kaart. Alle straten van het dorp zijn ook te zien op de stoep. Hier mag u uw eigen huis bij tekenen als u wilt. Er kwamen al kinderen langs die hun school, het dorpshuis en het pannenkoekenrestaurant erbij hebben getekend. Ook zijn Café Peet, de Manege en het station te vinden op de kaart en natuurlijk ook het bos. 
 
De studenten zijn benieuwd naar uw reactie op dit kunstwerk en gaan graag met u in gesprek over het viaduct. Vindt u het mooi of helemaal niks? Neem snel een kijkje onder het viaduct en laat uw reactie achter. Bekijk hieronder de foto's. Brengt het u op ideeën? Die horen we graag!
 
 
stoep1 stoep2
stoep3 stoep4
zaterdag, 15 november 2014 18:13

Bladcampagne

BladcampagnejpgHet heeft even geduurd maar nu is het dan eindelijk zover: het is Herfst! En dat betekent dat de wegen en bermen in de gemeente op sommige plekken weer bezaaid liggen met bladeren.

 

De gemeente zal de wegen in Hollandsche Rading in de week van 1 - 5 december bladvrij maken.

Als extra service worden ook de bladeren die in uw tuin zijn gevallen opgehaald. Deze moet u wel langs de berm van uw straat aanbieden. Maar let op: Dit is pas toegestaan vanaf één week voordat de campagne bij u in de straat komt. Voordat de bladcampagne begint, rijdt er eerst een vrachtwagen langs om de bladhopen op te halen. Belangrijk om te weten is dat de bladhopen géén takken, hekjes van gaas en dergelijke mogen bevatten. Dergelijk afval beschadigt en verstopt de veeg- en zuigwagens en zorgt voor vertraging bij het bladvrij maken van de weg.

Leg de bladhopen ook niet te dicht in de buurt van bomen. Deze kunnen hierdoor namelijk ernstige beschadigingen oplopen. Daarnaast raden wij u aan om uw auto, in de week dat de bladzuigers bij u in de laan komen, tijdelijk elders te parkeren. De gemeente vraagt u om overhangend groen uit uw tuin tijdig te snoeien. Dit maakt het opruimen van blad makkelijker.

De bladcampagne komt maar één keer langs. Het aanbieden van bladeren wanneer de campagne al is geweest, is dus niet toegestaan. Deze bladeren worden ook niet meer opgehaald.

zaterdag, 15 november 2014 15:00

Help de Bosbergschool

VeegFlyerDe Bosbergschool vraagt ouders en andere dorpsbewoners zaterdag 29 november te komen helpen met de jaarlijkse opknapbeurt. Iedereen die een klusje kan opknappen is van harte welkom. Zie de bijgevoegde poster.

plattegrond2Dorpshuis Hollandsche Rading, 29 oktober 2014

Korte samenvatting van Startbijeenkomst

Tijdens de Startbijeenkomst is aangegeven wat de bedoeling van de gemeente met het gebiedsgericht werken is en wat de functie en status van het gebiedsplan is. Gebiedsgericht werken neemt de acties als uitgangspunt die onder bewoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen leven. De gemeente maakt dit mogelijk. Bewoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen zijn actief betrokken bij de uitvoering van de acties. Het gebiedsplan is hierbij een hulpmiddel: het geeft aan welke acties opgepakt moeten worden, welke resultaten behaald moeten worden, hoe en door wie deze acties uitgevoerd moeten worden.

De aanwezigen hebben vervolgens hun goede en slechte ervaringen met het onderling samenwerken en het samenwerken tussen bewoners en de gemeente gedeeld. Tevens zijn ‘lessen’ getrokken over hoe de samenwerking, in het kader van het opstellen van het gebiedsplan en het gebiedsgericht werken, verbeterd moet worden. Vaak werd gesteld: communiceer duidelijk en regelmatig.

Tenslotte hebben de aanwezigen gekozen uit drie varianten van het gebiedsplan: een plan dat alleen acties voor het ‘hier en nu’ opneemt, een plan dat acties voor het ‘hier en nu’ maar ook onderwerpen over ‘straks’ opneemt of geen gebiedsplan omdat hier geen draagvlak voor is. De aanwezigen hebben vrijwel allemaal voor de tweede variant gekozen: het gebiedsplan Nu+ Straks.

Ongeveer tien bewoners hebben zich opgegeven om met de gemeente de volgende bijeenkomst voor te bereiden.

Meer informatie over deze Startbijeenkomst? Lees onderstaand uitgebreide verslag.

maandag, 06 oktober 2014 13:18

Community bijeenkomst

140623 HR LogoWoensdag 1 oktober een drukbezochte bijeenkomst in het dorpshuis. 78 bewoners hebben zich ter plekke aangemeld als lid van de nieuw opgerichte Vereniging “Community Hollandsche Rading”. Lees in bijgaand verslag waarom deze is opgericht. Bewoners kunnen zich eenvoudig en gratis hier aanmelden zodat we een krachtiger Community kunnen zijn.

Er was veel teleurstelling over het feit dat Rijkswaterstaat de wensen van de bewoners negeert en daarmee de inspraakprocedure tot een grote poppenkast degradeert.

De presentatie “Samen voor Hollandsche Rading” met betrekking tot het te ontwikkelen Gebiedsplan leverde veel discussie op.

Tenslotte werd er een overzicht getoond van de activiteiten in het dorpshuis. Informatie over activiteiten en huur is te verkrijgen via Facebook en via dorpshuishr@gmail.com

dinsdag, 30 september 2014 12:35

Activiteiten in het Dorpshuis

dorpshuis

Bridgeclub: donderdagavond van 19.30 tot 23.00 uur
bridgeclubhollandscherading@gmail.com

Fysiotherapie: dagelijks op afspraak en maandagavond 
www.fysiohollandscherading.nl, 035-2400299

Pilates: dinsdagavond
www.andersbeter.nl en 06 201 37 957

Repair CaféIedere 2 å 3 maanden
Let op de aankondigingen

Rading Spoor: binnenkort 1e vrijdagavond van de maand

Samen eten: eerste donderdag van de maand van 12 uur tot 3 uur
Nieuwe deelnemers kunnen zich aanmelden op de maandag voor de eerste donderdag van de maand bij een van de kooksters: Jannie Siebesma 035 577 1839, Gerda Veenstra 035 577 1380 of Ans de Vogel  035 577 2323 

Toneelclub: maandagmiddag, 6 t/m 8 jaar 15.30u - 16.30u, 9 t/m 12 jaar 16.30u - 18.00u
kunstenhuis.nl/cursussen/theater/basis, jolijn@jtsmasquerade.nl

Yogamaandagavond van 19.30 - 20.45 en op de vrijdag van 10.15 - 11.30 uur
info@soepelengezond.nlmeer informatie ga naar www.soepelengezond.nl

dinsdag, 30 september 2014 12:27

Repair Café

Repair270914

 

 

 

 

 

 

Zaterdag 27 september opnieuw een Repair Café in het dorpshuis. Diverse bewoners hebben defecte aparaten laten repareren en kleding laten herstellen.

donderdag, 18 september 2014 11:46

Wethouders starten met inloopspreekuur

Wethouders 2014 2018 kleinjpgU kunt elke derde donderdag van de maand in gesprek met de wethouder van uw eigen kern.
Het college wil het contact tussen het gemeentebestuur en de inwoners verbeteren. De wethouders doen dit onder andere met een spreekuur in de verschillende kernen. Het spreekuur is een laagdrempelige manier voor inwoners om het gesprek met het bestuur aan te gaan. De wethouders luisteren naar wat er leeft, maar kijken ook hoe de gemeente inwoners met ideeën en initiatieven op weg kan helpen.

Overzicht spreekuren

maandag, 08 september 2014 14:52

Tracébesluit Utrecht-Noord ondertekend

4914-minister ondertekent n61Rijkswaterstaat brengt u graag op de hoogte van het volgende:

Op donderdag 4 september heeft Minister Schultz-Van Haegen van Infrastructuur en Milieu het Tracébesluit A27/A1 Aansluiting Utrecht-Noord –Knooppunt Eemnes – Aansluiting Bunschoten-Spakenburg ondertekend. Vandaag is het persbericht verstuurd (zie bijlage).

Tracébesluit ter inzage:
In de periode vanaf 12 september tot en met 23 oktober 2014 ligt het Tracébesluit ter inzage. Tijdens deze periode zijn de documenten van het “Tracébesluit A27/A1 Aansluiting Utrecht-Noord –Knooppunt Eemnes – Aansluiting Bunschoten-Spakenburg’’ in te zien op diverse locaties (zie onderaan deze mail). De documenten zijn ook digitaal te bekijken via www.platformparticipatie.nl/a27a1, vanaf 12 september.

Er worden 4 informatiebijeenkomsten georganiseerd. Belangstellenden zijn van harte welkom op maandag
22 september 2014 in Hilversum (Raadhuis, Dudokpark 1), woensdag 24 september 2014 in Maartensdijk (Groenhorstcollege, Dierenriem 2), woensdag 1 oktober 2014 in De Bilt (H.F. Witte, Henri Dunantplein 4) en donderdag 2 oktober 2014 in Baarn (Restaurant Greenfields, Amsterdamsestraatweg 42). Wij willen u graag uitnodigen voor de informatiebijeenkomst en stellen uw belangstelling zeer op prijs.

woensdag, 03 september 2014 10:10

Nieuwe bewoners welkom in Hollandsche Rading

gemeentebordBij het Community team Hollandsche Rading is het plan ontstaan om nieuwe bewoners welkom te heten in ons mooie dorp.
Wij willen een bezoekje brengen aan nieuwe bewoners en uitleggen waar de Community Hollandsche Rading voor staat. Zij krijgen van ons een envelop, met daarin een uitnodiging om een kijkje te nemen op HollandscheRading.com waar zij zich eventueel kunnen aanmelden voor de nieuwsbrief alsmede een account kunnen aanmaken om zelf berichten te publiceren.

Tevens bieden wij de nieuwe bewoners in samenwerking met Tuincentrum Groenrijk, Garage Hartendorp, Lunchroom Perron Peet en de Tennisvereniging Hollandsche Rading enkele welkoms cadeautjes aan. (Met dank aan JohnnyDoes voor het ontwerpen)
Heeft u onlangs nieuwe buren gekregen of u krijgt binnenkort nieuwe buren, meld ze dan aan voor dit welkom! U kunt uw buren en het adres opgeven via het contact formulier van HollandscheRading.com. Doen!

vrijdag, 25 juli 2014 06:05

Begrafenisauto's over Tolakkerweg

rouwstoetWoensdag 23 en donderdag 24 juli reden de begrafenisauto's met de lichamen van de omgekomenen van de vliegtuigramp in Oekraine over de Tolakkerweg, op weg naar de Korporaal Oudheusden kazerne. Veel bewoners van Hollandsche Rading stonden langs de weg om eer te bewijzen. Ook de komende dagen zal de stoet ons dorp passeren.

Bekijk meer foto's

maandag, 14 juli 2014 09:13

Tracébesluit uitgesteld

a-27De verwachte ondertekening van het Tracébesluit op 28 mei door de Minister is helaas opgeschoven naar eind augustus dit jaar. Dit heeft tot gevolg dat ook de geplande informatie avonden in juni niet door gaan. De aanleiding hiervoor is de beschrijving van de vormgeving van de geluidschermen in het Tracébesluit in relatie tot het geluidsonderzoek. Er is besloten tot het laten uitvoeren van een onderzoek bij TNO. TNO onderzoekt of een deels transparante uitvoering van de geluidschermen kan voldoen aan de vereiste geluidswaarden uit het geluidonderzoek.
Zodra de Minister in augustus heeft getekend en het Tracébesluit hiermee is vastgesteld, zal Rijkswaterstaat met een persbericht naar buiten komen waarin de nieuwe informatie avonden worden aangekondigd. Het Tracébesluit zal begin september ter inzage worden gelegd bij verschillende gemeenten en daarmee volgen in september ook de informatie avonden hierover. Precieze data weten wij nog niet. Zo gauw deze bekend zijn hoort u van ons.

beeld2Het beeldhouwwerk ‘Meisje met Veulen’ aan de Tolakkerweg in Hollandsche Rading wordt opgeknapt. Het beeld wordt schoongemaakt en er vinden herstel-werkzaamheden plaats. De benen van het meisje vertonen enkele scheuren en er is roestend ijzer in het beeld gevonden. Deze werkzaamheden worden op dit moment door Steenhouwerij Maarssen uitgevoerd.

De reparaties om de scheuren te herstellen zullen zo goed mogelijk worden bijgekleurd zodat ze niet opvallen. Het beeld krijgt verder een anti-vochtbehandeling met een natuurproduct en ook de sokkel wordt beter vochtwerend gemaakt.
Voor de reparatiewerkzaamheden is het beeld in juni gedemonteerd en naar de werkplaats van Steenhouwerij Maarssen gebracht. De verwachting is dat het beeld begin augustus kan worden teruggeplaatst.

Het beeld Meisje met Veulen werd in 1954 gemaakt door beeldhouwer Charles Weddepohl uit Hollandsche Rading. Verspreid door de gemeente De Bilt en de regio staan er diverse beeldhouwwerken van de hand van Charles Weddepohl (1902-1976).

Op de website http://www.weddepohl.com/ is meer informatie te vinden. Hier treft u ook het themanummer over Weddepohl van St. Maerten, het blad van de Historische Vereniging Maartensdijk.

dinsdag, 01 juli 2014 14:43

Eerste Repair Café

fotoZaterdag 28 juni werd in het dorpshuis het eerste REPAIR CAFE van Hollandsche Rading gehouden.
Er waren 33 dorpsbewoners, die zich hebben aangemeld met iets dat stuk was of niet functioneerde.
Het aanbod bestond uit: televisietoestellen, computers, versterkers, broodroosters, een scheerapparaat, fietsen, meubilair, kleding en allerlei andere zaken, die in en om het huis gebruikt worden.
Kortom een bonte verzameling van spullen en hun eigenaren.
En er werd gerepareerd! 21 keer werd een succesvolle reparatie uitgevoerd! Dit leidde nogal eens tot opgetogen reacties van de bezoekers.
In een enkel geval moest er een onderdeel vervangen worden, dat niet voorhanden was. Daarbij konden nuttige adviezen gegeven worden.
Het was een zeer geslaagde en bovendien gezellige bijeenkomst.
Ons dorpshuis bleek bovendien een zeer geschikte lokatie, met voortreffelijke ondersteuning van de beheerders.
Dit smaakt naar meer!
Het volgende REPAIR CAFE staat gepland op zaterdag 27 september a.s. van 10 tot 14 uur

donderdag, 19 juni 2014 14:06

Hoe zet ik mijn vuilcontainer neer?

vuilcontainersWeet je dat de mannen die onze vuilniscontainers legen graag de containers met het handvat aan de voorkant aangeboden krijgen? Zo kunnen zij makkelijk de container pakken en weer netjes terugzetten.

woensdag, 18 juni 2014 08:24

Leeftijdsopbouw

statistiek

Aantal inwoners Hollandsche Rading
Cijfers naar leeftijdopbouw op 31-12-2013. (Bron: gemeente De Bilt)

Jaar Aantal
0 –  4  jaar 60
 5 –  9  jaar 76
10 – 14 jaar 132
15 – 19 jaar 110
20 – 24 jaar 53
25 – 29 jaar 36
30 – 34 jaar 42
35 – 39 jaar 67
40 – 44 jaar 108
45 – 49 jaar 168
50 – 54 jaar 154
55 – 59 jaar 125
60 – 64 jaar 118
65 – 69 jaar 96
70 – 74 jaar 79
75 – 79 jaar 57
80 – 84 jaar 35
85 – 89 jaar 20
90 – 94 jaar 7
95 – 99 jaar 2
Totaal   1.545*

* waarvan 787 vrouwen en 758 mannen
Hollandsche Rading 2 mei 2014.

maandag, 16 juni 2014 08:38

Repair Café Hollandsche Rading

repaircafe

Op zaterdag 28 juni wordt in Hollandsche Rading een Repair Café gehouden. Een Repair Café is een repareerbijeenkomst georganiseerd voor en door buurtbewoners, waar gereedschap aanwezig is en waar ze hun meegebrachte kapotte spullen kunnen repareren met behulp van handige vrijwilligers. Denk bijvoorbeeld aan huishoudelijke apparaten, meubels, fietsen, speelgoed, kleding enz.
De doelstellingen zijn, naast het repareren van je kapotte spullen, het verkleinen van de afvalberg, het bevorderen van kennis over repareren en het versterken van sociale contacten.
Hoe gaat het in zijn werk? Je komt met je kapotte voorwerp bij het Repair Café, je meldt je aan en (indien mogelijk) wordt het gerepareerd terwijl je wacht. In principe is deze reparatie gratis. Een vrijwillige bijdrage ter bestrijding van de kosten wordt op prijs gesteld.
Het eerste Repair Café Hollandsche Rading wordt gehouden in het nieuwe dorpshuis, Dennenlaan 57, op 28 juni 2014 van 10:00 – 14:00 uur.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Willem Pols 06-83999059

maandag, 16 juni 2014 08:28

Kind wil veel groene krullen halen

BBschool160614Uit de Vierklank, 11 juni 2014

Hij voelt zich eigenlijk wel een beetje bevoorrecht. “Ja, echt. Dat ik hier al mee mag werken. Dat vind ik bijzonder”, zegt Jeffrey Swerissen, leerkracht groep 4/5 op basisschool de Bosbergschool in Hollandsche Rading. De groepen 4 tot en met 6 werken nu bijna een jaar of langer met tablets in de klas. Swerissen: “Eigenlijk zie ik alleen maar voordelen.”

maandag, 16 juni 2014 08:21

24 juni CDA bij u in Hollandsche Rading

CDAGeschreven door: CDA De Bilt-Maartensdijk

Wat brengt de nieuwe raadsperiode 2014 – 2018 u als inwoner van Hollandsche Rading? Het coalitieakkoord van D66, VVD, CDA en GroenLinks belooft u in elk geval een open houding gericht op samenwerking. Ook komen het spreekuur van B&W en het contactpunt Maartensdijk terug. Standaard bezoekt de raad straks verder plekken in de gemeente waarover besluiten worden genomen. De raad – en daarin ook zeker het CDA! - ziet hierop toe.

Dinsdag 24 juni vanaf 21 uur vertelt de CDA-fractie – onder leiding van fractievoorzitter Werner de Groot uit Maartensdijk – u graag over de politieke ontwikkelingen in de eerste maanden sinds de gemeenteraadsverkiezingen. Uw meningen, vragen, ideeën, kritiek zijn van harte welkom.

zaterdag, 14 juni 2014 08:25

Dorpshuis helpt Oranje aan 5-1

NL-SpNa 27 minuten een penalty voor Spanje. Onterecht! De fans in het Dorpshuis Hollandsche Rading zetten zich als één man achter Oranje. Van Persie voelde het en maakte de mooiste goal uit zijn carrière. Oranje was los en speelde de Spanjaarden helemaal zoek.

Een geweldige avond in het Dorpshuis, waar op een groot scherm de wedstrijd Nederland - Spanje bekeken kon worden. Georganiseerd door Freek Smorenburg, David Vermeulen en Ronald Niehaus, die daarmee een essentiele bijdrage hebben geleverd aan de 5 -1. Heren bedankt. Het was vast veel werk, maar voor herhaling vatbaar. Hopelijk hebben jullie voldoende hulp gehad bij het opruimen en schoonmaken, anders moeten we daar wat aan doen.

maandag, 09 juni 2014 13:59

Bloemenman in het dorp

bloemenman"Uw bloemen aan huis" is een nieuw bedrijf dat het ouderwetse venten weer oppakt en enkele dagen per de week diverse routes door Hollandsche Rading rijdt.

Bas de Wit verkoopt bloemen en planten zowel huis aan huis als op herkenbare plekken in het dorp, zoals bij het station.

Uw bloemen aan huis biedt bloemen, boeketten, plantstukjes en perkplantjes, dagelijks vers uit Aalsmeer. Donderdag- en vrijdagmiddag in Hollandse Rading

beeldHet beeldhouwwerk ‘Meisje met Veulen’ aan de Tolakkerweg in Hollandsche Rading wordt opgeknapt. De benen van het meisje vertonen enkele scheuren en het beeld moet worden schoongemaakt. Deze werkzaamheden worden eind juni door Steenhouwerij Maarssen uitgevoerd.

De reparaties om de scheuren te herstellen zullen zo goed mogelijk worden bijgekleurd zodat ze niet opvallen. Het beeld krijgt verder een anti-vochtbehandeling met een natuurproduct en ook de sokkel wordt beter vochtwerend gemaakt.
Voor de reparatiewerkzaamheden wordt het beeld eerst gedemonteerd en naar de werkplaats van Steenhouwerij Maarssen gebracht. Dit gebeurt op maandag 16 of dinsdag 17 juni. De verwachting is dat het beeld na twee á drie weken kan worden teruggeplaatst.

Het beeld Meisje met Veulen werd in 1954 gemaakt door beeldhouwer Charles Weddepohl uit Hollandsche Rading. Verspreid door de gemeente De Bilt en de regio staan er diverse beeldhouwwerken van de hand van Charles Weddepohl (1902-1976).

Op de website http://www.weddepohl.com/ is meer informatie te vinden. Hier treft u ook het themanummer over Weddepohl van St. Maerten, het blad van de Historische Vereniging Maartensdijk.

maandag, 26 mei 2014 15:52

Zo kan het ook!

HR4 - mei 2014Een rigoreuze gemeentelijke snoeibeurt van de struiken in het plantsoen aan de Spoorlaan liep twee jaar geleden uit op een kleine ecologische ramp. De meeste beplanting overleefde deze ingreep niet. Van de ene op de andere dag keken wij, de direct aanwonenden, aan tegen een treurige verzameling afstervende stronken. Maar sinds half mei is het plantsoen in z'n groene luister hersteld; het eerste tastbare resultaat in Hollandsche Rading van participatie tussen burgers en gemeente in de openbare groene ruime. 

Dat plantsoen voelt toch een beetje als een voortuin. Beplanting zorgt voor de nodige privacy en houdt de storende koplampen vanuit de Sparrenlaan tegen. Maar toen het groen na de snoeibeurt van 2012 weigerde opnieuw uit te lopen, en de kale boel de boel bleef, hebben wij – de bewoners van de huisnummers 56 t/m 62 – de zaak afgelopen april bij de gemeente aangekaart. Hierop volgde een teleurstellende reactie. Geld voor nieuwe beplanting was er niet vanwege de bezuinigingen; in deze economisch barre tijden kon het lokaal gezag helaas alleen “graszaad” aanbieden.

Een paar weken later zijn we in het dorpshuis maar eens aangeschoven bij een vergadering tussen gemeente en bewoners over het nieuwe Biltse groenbeleid. Dat was nuttig, zo bleek. Het gesprek tussen ambtenaren en burgers bewoog zich langs de kortst mogelijke lijnen. Binnen een uur waren er concrete afspraken. 

Om te beginnen begreep de gemeente heel goed dat wij graag weer een paar fraaie struiken voor de deur wilden. Zoals ook wij begrepen dat de gemeente niet meer de middelen heeft om er een hele hortus botanicus aan te poten. Hier was een compromis in de maak..... 

dinsdag, 18 maart 2014 07:49

Oproep

boswerkzaamhedenOntvangen van Carla ten Feld:

Velen inclusief ikzelf lopen iedere dag in het bos “Vuursche Dreef”.
Momenteel is het zeer storend, dat vele wandelpaden onbegaanbaar zijn geworden, o.a. door storm november 2013, werkzaamheden in het bos.
Een aantal keren heb ik het Gooisch Natuurreservaat hierop aangesproken en gemaild. Helaas heeft het GNR nog geen actie ondernomen.
Graag vraag ik aan de dorpsgenoten om uw mening te geven, daarna kan de Community actie ondernemen dan hebben we meer kracht.
Klik onder dit artikel op "Reageren" en steun deze oproep. Bij voorbaat dank voor uw medewerking en steun.

zaterdag, 15 maart 2014 10:14

Brief aan lijsttrekkers

gemeentebord

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Community heeft onderstaande tekst per mail aan alle lijsttrekkers gestuurd:

Geachte lijsttrekkers,

U herinnert zich ongetwijfeld het Politiek Café in de Paddenstoel van 26 februari. Daar zijn mooie woorden gesproken over de activiteiten van de Community Hollandsche Rading ten behoeve van ons dorp.
Een van die activiteiten betreft de bewegwijzering in Hollandsche Rading. De Community heeft de gemeente 3 voorstellen gedaan:

1. Het op korte termijn zorgen voor een duidelijke bewegwijzering naar de faciliteiten die wij in ons dorp hebben. Deze ontbreekt op dit moment volledig.
2. Het aanbrengen van een publiciteitsbord voor de Bosbergschool in het open vlak onder het gemeentegrensbord op de provinciegrens. Het bord 900 jaar De Bilt kan verwijderd worden.
3. Het vervangen van de plattegrond bij het viaduct waar op dit moment de kern Hollandsche Rading nauwelijks zichtbaar en niet in relatie tot de omgeving is afgedrukt.

De Community heeft haar eerste verzoek hierover op 13 januari ingediend. We zijn dan ook zeer teleurgesteld dat we via de wijkcontactambtenaar een bericht ontvingen waarin op geen van de 3 punten op korte termijn door de gemeente een oplossing in het vooruitzicht gesteld wordt.

Wij zijn benieuwd naar uw reactie.

tennisTennisvereniging Hollandsche Rading houdt op Zondag 30 maart een Open Tennisdag. Wil jij nieuwe mensen ontmoeten, leren tennissen of gewoon lekker een balletje slaan? Dan ben je van 14:00 uur tot 17:30 van harte welkom op ons tennispark aan de Charles Weddepohllaan om de 4 all-weather banen uit te proberen en een proefles te volgen.

De tennisvereniging organiseert gedurende het gehele jaar voor alle niveaus en leeftijden met behulp van 2 gecertificeerde trainers en veel vrijwilligers een groot aantal activiteiten. Tennisvereniging Hollandsche Rading heeft een gezellig en gevarieerd programma op en naast de tennisbaan georganiseerd. Iedereen kan vrijblijvend en op een laagdrempelige manier kennis maken met de tennissport.

Het programma ziet er alsvolgt uit:

14:00 tot 17:00 uur Tennisactiviteiten voor niet-leden

15:00 tot 16:00 uur Demonstratiewedstrijd

16:30 tot 17:30 uur Borrel

Tennis is een uitdagende verenigingssport voor alle leeftijden en niveaus. Daarnaast is tennis gezond, ontspannend, gezellig en kun je het spelen wanneer het jou uitkomt. Ervaar hoe tennis ook jou
uitdaagt! Geinteresseerden kunnen in april een maand lang vrijblijvend tennissen om zo te ervaren wat de vereniging te bieden heeft. Er is geen wachtlijst voor nieuwe leden.

Meer informatie op de website www.tvhollandscherading.nl of telefonisch 0356035565. Inschrijven kan op de dag zelf bij aankomst.

dinsdag, 11 maart 2014 12:37

Moeke ontvangt eerste gasten

photo1Foto: Max van der Wel

Zaterdag 8 maart is Moeke geopend! Het was een gezellige drukte. Een groot aantal bewoners, oud en jong was aanwezig om het nieuwe restaurant te komen bewonderen. Zij werden niet teleurgesteld. Het pand ziet er van buiten en van binnen prachtig uit. De gerechten en de wijnen zijn een bezoek waard. Een aanwinst voor Hollandsche Rading. Welkom Moeke.

 

donderdag, 06 maart 2014 10:15

Fiets

fietsAfgelopen week heb ik een fiets, die al een aantal dagen bij mijn terrein stond (wel op slot), binnen gehaald.
De politie heb ik geïnformeerd.
Het betreft een oudhollands model van het merk Pointer, type glorie.

De eigenaar mag hem ophalen als hij of zij de juiste sleutel meebrengt.
U kunt mailen naar david_vermeulen@hotmail.com

vrijdag, 28 februari 2014 08:41

Kiezers bezorgd over OZB

logoVEHMaakt u zich ook zorgen over de al jaren stijgende OZB? Waar gebruikt uw gemeente de OZB voor? Om gaten in hun begroting te dichten of voor zaken waar u als huiseigenaar in uw gemeente écht iets aan heeft? De Vereniging EigenHuis hieldt een peiling onder 104.655 eigenwoningbezitters. Zij hebben alle lokale politieke partijen op de hoogte gebracht van de uitkomsten en opgeroepen helderheid te geven over hun standpunten en bestedingen. Zodat u weet op wie u, tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart, het beste kunt stemmen. Zie hier de uitkomsten voor de Gemeente De Bilt

vrijdag, 28 februari 2014 08:19

Politiek Café in de Paddestoel


IMG 7256xDe gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Dus tijd om de lijsttrekkers van de 10 deelnemende politieke partijen te vragen wat hun plannen voor Hollandsche Rading zijn. Via haar website heeft de Community bewoners gevraagd vragen in te dienen. Daaruit heeft zij een keuze gemaakt en op 26 februari werd met de lijstrekkers gesproken over:

1. Financiële situatie van de gemeente
2. Kansen voor het nieuwe Dorpshuis
3. Afstemming tussen recreatie/toerisme en permanente bewoning
4. Mogelijkheden en beperkingen van de Community Hollandsche Rading
5. Bovenwettelijke maatregelen bij uitbreiding van de A27

Onze locale "Maarten van Rossem", Ger Mik gaf vanuit zijn lederen leunstoel ongezouten commentaar op de uitspraken van de dames en heren politici.

dinsdag, 25 februari 2014 10:26

WOZ in gemeente De Bilt met 6% gedaald

Via Vereniging EigenHuis

WOZ

De Waarderingskamer publiceert jaarlijks de gemiddelde stijgingen en dalingen van WOZ-waarden per gemeente.

De Bilt

Algemene informatie

Aantal inwoners  

42.082  

Oppervlakte gemeente  

6.710 ha.  

Aantal WOZ objecten  

21.980  

Totale WOZ-waarde (peildatum 1-1-2012)  

€ 7.634 miljoen  

Gemiddelde woningwaarde (peildatum 1-1-2012)  

€ 362.000  

 

 

Onderstaande percentages zijn door de gemeente berekend door  

 

nieuwe taxatiewaarden te vergelijken met vorige WOZ-waarden.  

 

Gem. stijging WOZ-waarde woningen peildatum 1-1-2010 t.o.v. 1-1- 2009  

- 1,0 %  

Gem. stijging WOZ-waarde woningen peildatum 1-1-2011 t.o.v. 1-1- 2010  

- 0,5 %  

Gem. stijging WOZ-waarde woningen peildatum 1-1-2012 t.o.v. 1-1- 2011  

- 4,0 %  

Gem. stijging WOZ-waarde woningen peildatum 1-1-2013 t.o.v. 1-1- 2012  

- 6,0 %  

 

 

Dagtekening beschikkingen/aanslagen 2013 (peildatum 1-1-2012)  

23-02-2013  

Geplande dagtekening beschikkingen/aanslagen 2014 (peildatum 1-1-2013)  

28-02-2014  

 

 

Woningen onder bezwaar 2012 (peildatum 1-1-2011)  

8,9 %  

Woningen onder bezwaar 2013 (peildatum 1-1-2012)  

6,2 %  

Niet-woningen onder bezwaar 2012 (peildatum 1-1-2011)  

10,2 %  

Niet-woningen onder bezwaar 2013 (peildatum 1-1-2012)  

11,2 %  


Toezichtresultaten

Algemeen oordeel uitvoering Wet WOZ  

kan verbeterd worden  

Status toezicht herwaardering  

afgerond, 
gemeente mag WOZ-beschikkingen verzenden in 2014.  

vrijdag, 21 februari 2014 07:03

Proefles Pilates

pilatesOp dinsdag 4 maart a.s. wordt er een gratis proefles Pilates gegeven in het Dorpshuis door docente Jeanine van Rhenen van Pilatesschool AndersBeter. De les begint om 19.30 uur. Als dorpsbewoners mee willen doen, hoeven ze alleen een matje mee te nemen en een flesje water. Bij voldoende belangstelling zal er wekelijks les worden gegeven, eerst in het oude Dorpshuis en na de oplevering in het nieuwe Dorpshuis.

dinsdag, 18 februari 2014 13:13

Gebruik nieuwe dorpshuis

e2b81ca3-bfa8-43cf-8041-597632d765f9Ons nieuwe dorpshuis wordt binnenkort opgeleverd. Het bestuur is bezig met de voorbereidingen om de opening met alle bewoners groots te vieren. Meer informatie daarover zal op onze website worden gepubliceerd.

Na de zomer kunnen bewoners of organisaties die activiteiten in het dorpshuis willen organiseren ook werkelijk aan de slag. Informeel zijn er al diverse voorstellen en ideeen ingediend. Het bestuur wil graag een overzicht krijgen van de mogelijke activiteiten, zodat zij een inschatting kan maken van de bezetting van het dorpshuis en hiervoor een rooster kan maken.

Daarom roepen we iedereen die een plan heeft voor een activiteit in het dorpshuis dit via het aanmeldingsformulier te melden aan het bestuur.

Het dorpshuis heeft een flexibele indeling: 23 m2, 40 m2, 73 m2 of 113 m2. Deze ruimten zijn apart te reserveren.

Voor activiteiten die het belang van het hele dorp dienen (Dorpsbelang) en door vrijwilligers worden uitgevoerd, bijvoorbeeld Community, Jeugd en Jongerenwerk en OranjeVereniging, wordt alleen de kostprijs in rekening gebracht.

Vragen en opmerkingen over het Dorpshuis kunt u hier stellen.

woensdag, 12 februari 2014 08:48

Politiek Café

GemRaad2014Woensdag 26 februari organiseert de Community Hollandsche Rading een Politiek Café is de Paddestoel. U bent welkom vanaf 19:30 uur. Tot 22:00 kunt u in gesprek met de vertegenwoordigers van alle politieke partijen die deelnemen aan de gemeenteraads-verkiezingen in de gemeente De Bilt. Zijn er onderwerpen die u dwars zitten, heeft u vragen of opmerkingen? Meldt deze op dit formulier. Samen met u stellen we een lijst op van onderwerpen die we aan de aanwezige politici zullen voorleggen. U bepaalt het programma, u krijgt het woord.

woensdag, 12 februari 2014 08:34

Boswerkzaamheden in het Dassenbos en De Zuid

boswerkHet Goois Natuurreservaat gaat in het najaar/voorjaar boswerkzaamheden uitvoeren in het bosgebied De Zuid en het Dassenbos, ten zuidelijk van Hilversum en nabij Hollandsche Rading. Er worden op een aantal plaatsen open plekken gemaakt in het aanwezige naaldbos. Dat biedt kansen voor verjonging van ter plaatse thuishorende loofbomen en de ontwikkeling van kruiden en struiken. 

donderdag, 23 januari 2014 09:09

Bezorgd over fijnstof

mistUit de Vierklank, 22 januari 2014

Veel inwoners van Groenekan en Hollandsche Rading maken zich ernstig zorgen over de uitstoot van fijnstof en de mogelijke gezondheidsschade daarvan. Dat blijkt uit de gesprekken die GroenLinks afgelopen zaterdag voerde onder meer naar aanleiding van de uitspraak van de Amsterdamse rechter over de maximumsnelheid op de A10 West.

Lees het artikel in de Vierklank

woensdag, 15 januari 2014 17:49

GroenLinks neemt het voortouw

A27-Scherm-HR-WestUit de Vierklank van 15 januari 2014

Maximumsnelheid op A27 moet omlaag

GroenLinks lijsttrekker Anne de Boer pleit voor een verlaging van de maximumsnelheid op de A27 ter hoogte van de kernen, Hollandsche Rading en Maartensdijk. Het verkeer op de A27 brengt grote problemen met zich mee op het gebied van geluidsoverlast en fijnstof. Uit recent onderzoek blijkt, dat fijnstof ook onder de huidige normen tot grote gezondheidsschade kan leiden.

Lees het artikel in de Vierklank

dinsdag, 14 januari 2014 13:11

Nieuwjaarsborrel

proseccoMet een glas Prosecco hebben ongeveer 60 inwoners van Hollandsche Rading zaterdag 11 januari getoast op het nieuwe jaar en op ons dorp Hollandsche Rading. Het was een gezellige bijeenkomst waar kort stil werd gestaan bij de successen van het afgelopen en de plannen voor het nieuwe jaar.

De nieuwe plannen zijn onder andere de start van een Repaircafé en een procedure voor het verwelkomen van nieuwe bewoners. Met betrekking voor dit laatste is een Welkom Flyer ontworpen waarin informatie over de Community wordt gegeven en plaatselijke ondernemers een welkomstcadeau aanbieden. Er zijn inmiddels mooie toezeggingen van Tuincentrum Groenrijk, Garage Hartendorp, Perron Peet en de Tennisvereniging. Wij danken deze ondernemers en nodigen andere graag uit contact met ons op te nemen als zij ook een kleine bijdrage willen leveren. Wij komen graag bij u langs.

BBschool070114Via RTV Utrecht

HOLLANDSCHE RADING - De Bosbergschool in Hollandsche Rading heeft maandag een buitenschoolse opvang en een peuterspeelzaal geopend. De school heeft te maken met een flinke afname van het aantal leerlingen en hoopt zo ook kinderen uit andere plaatsen naar Hollandsche Rading te krijgen.

Lees het complete artikel en bekijk de video

vrijdag, 27 december 2013 07:50

Uitnodiging

IMG 0315Namens de Community Hollandsche Rading wensen we alle bewoners van Hollandsche Rading een goed 2014 en een goede woonomgeving.

Als u het leuk vindt om elkaar in het begin van 2014 te ontmoeten, nodigen we u graag uit voor onze Nieuwjaarsborrel. Deze zal plaatsvinden in de Paddestoel, op zaterdag 11 januari vanaf 16:30 uur. Om te kunnen inschatten hoe druk het wordt, vragen we U hier aan te geven of u komt. Kinderen zijn van harte welkom!

Waarschuwing
Ouders en kinderen: let op met het afsteken van vuurwerk, niet afsteken in de buurt van de maneges.

vrijdag, 27 december 2013 07:33

Repair Café

repaircafeEr is door een bewoner een voorstel gedaan om voor Hollandsche Rading een zogenaamd "Repair Café" op te zetten. Bewoners kunnen daar maandelijks op zaterdag kleine reparaties laten verrichten, bijvoorbeeld aan huishoudelijke apparatuur, computers, tuingereedschap of fietsen. Maar ook het repareren van een spijkerbroek of het invullen van een formulier kan tot de mogelijkheden behoren.

Om met dit "Repair Café" te kunnen starten, willen we graag weten of hieraan behoefte is en of er voldoende deskundige vrijwilligers zijn die dergelijke klusjes kunnen verrichten. We vragen u uw gedachten hierover op dit formulier aan te geven.

dinsdag, 24 december 2013 10:19

Het obstakel in Hollandsche Rading

Uit de Vierklank 18 december 2013

fietssluis


Begin november berichtte deze krant over een obstakel op het Vuursche Pad in Hollandsche Rading. Anne Anema uit Maartensdijk had dit ‘ingebracht’ en namens de gemeente De Bilt ‘lichtte’ landschapcoördinator Dick van Beek er het nodige bij toe. Op het artikel kwamen weer twee reacties, waarvoor eerder in deze krant geen plaats was. De situatie ter plaatse is nog ongewijzigd; Lees enkele reacties in de Vierklank.

 

dinsdag, 24 december 2013 09:20

Inloopavond Groen in beeld

Groen in beeld Green graffiti stoeptegelsjpgWat wordt het onderhoudsniveau van de openbare ruimte voor de komende jaren? Dit hebben we vastgelegd met het project ‘Groen in beeld’. Tijdens een inloopavond informeren wij u graag over het gekozen onderhoudsniveau en maken we inzichtelijk wat dit precies gaat betekenen. U bent op dinsdag 7 januari van 19:30 tot 21:00 van harte welkom op het gemeentehuis.

donderdag, 19 december 2013 10:32

Stichting Kinderopvang

BSODe Stichting Kinderopvang Hollandsche Rading (SKHR) is opgericht. De opening zal verricht worden op 6 januari om 12.00 uur door de burgemeester. U bent daarbij van harte uitgenodigd. We zijn blij u te kunnen vertellen dat we officieel ingeschreven staan in het landelijk register kinderopvang. Dit betekent wel dat er nieuwe contracten gemaakt moeten worden en odertekend worden door de ouders die nu al een kind op de buitenschoolse opvang hebben (BSO Het Buitenbos). Voor de peuterspeelzaal verandert er voorlopig nog niks. Deze ouders worden daar begin volgende week over geïnformeerd.

Enthousiast? U kunt het inschrijfformulier downloaden om uw kind(eren) in te schrijven. Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met BSO 'het Buitenbos' op nummer 06 49 41 79 31

 

donderdag, 19 december 2013 08:46

Groen in beeld

DorpsstraatjpgBericht van de gemeente, Beleidsmedewerker Beheer Openbare Ruimte, Paul de Groot

Afgelopen voorjaar en/of zomer zijn er voor het project ‘Groen in Beeld’ een bewonersschouw en twee werksessies georganiseerd, dit om uiteindelijk een beeldkwaliteitplan over het groen- en reinigingsonderhoud op te stellen. Wij willen u graag informeren over de voortgang, door middel van deze tekst. Deze tekst is ook geplaatst op de onze website en op www.debilt.nl/groeninbeeld.

maandag, 25 november 2013 08:44

Uitbreiding snelwegen: nodig of overbodig?

logo cedelftDe scenario’s en verkeersprognoses waarop investeringen in het hoofdwegennet worden gebaseerd, zijn achterhaald en leiden tot onrendabele investeringen. De huidige verkeersvraag is lager dan in de laagste scenario’s waarmee wordt gerekend. De huidige besluiten voor weguitbreidingen zijn gebaseerd op het hoge scenario, waardoor de investeringen ten onrechte een positief economisch effect lijken te hebben.

Lees de publicatie

Onderstaand bericht ontvingen wij via de actiegroep Kracht van Utrecht

VVA KvU banner 600x191Rijkswaterstaat heeft het deze week bevestigd: Minister Schultz heeft de start van de aanleg van de verbrede A27 door Amelisweerd twee jaar opgeschoven van 2016 naar 2018. De complexe aanleg gaat minimaal 5 tot 7 jaar duren, tot 2024 of later (was 2020). De minister neemt op het Tracébesluit op zijn vroegst in het vierde kwartaal van 2016; dicht tegen de Kamerverkiezingen van maart 2017 aan...

Dit is een verstandig besluit van de minister, hoewel ze het liever binnenskamers had willen houden. Wij vermoeden dat het Ministerie van Financiën druk heeft uitgeoefend. Benieuwd naar de achtergronden? Stel uw vragen en geef suggesties via een reply op deze Nieuwsbrief of via contactenkvu@gmail.com

vrijdag, 22 november 2013 08:26

Reactie Gemeente m.b.t. grondwater

waterWij hebben de afgelopen weken veel meldingen ontvangen van overlast door een hoge grondwater-stand. Door de regenval is het grondwaterpeil flink gestegen.

(foto: Estelle Kercher)

Wat kunt u zelf doen om overlast te voorkomen en wat doet de gemeente en het waterschap hieraan?

Tegen een hoge grondwaterstand kan helaas niet veel gedaan worden. Door een periode van flinke regenval stijgt het grondwater. Vanuit de Utrechtse Heuvelrug stroomt er ook veel grondwater naar onze gemeente. Het effect hiervan kan soms even op zich laten wachten. Het duurt gemiddeld 40 dagen na een periode van regenval voordat het grondwater zo hoog komt dat het overlast kan veroorzaken. De overlast zal pas weer afnemen na een drogere periode.

Wie doet wat?
Er zijn drie partijen betrokken bij het voorkomen en verhelpen van overlast door grondwater.
Het Hoogheemraadschap zorgt voor een goede grondwaterstand in de polders. De gemeente gaat over de openbare ruimte binnen de bebouwde kom. Als grond- en/of woningeigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor de situatie op uw eigen terrein. 

Het Hoogheemraadschap pompt overtollig grondwater in de polders weg. Soms is de druk zo hoog, dat ook dit niet echt effect meer heeft. De grondwaterafvoer binnen de bebouwde kom functioneert goed, maar heeft soms ook moeite met de grote hoeveelheden water.

Wat kunt u doen?
Water wegpompen zal deels helpen. Als het water door de fundering omhoog komt, zal dit geen effect hebben. Als woningeigenaar kun u kijken of er constructieve mogelijkheden zijn om uw kelder of woning water dicht te maken.

Schade aan uw woning is heel vervelend. Bij een drogere en warmere periode zal het water weer wegtrekken uit uw woning, maar kan wel sporen achter laten. Als eigenaar van de woning bent u zelf verantwoordelijk voor eventuele schade ontstaan door een hoge grondwaterstand. U kunt hiervoor contact op nemen met uw eigen verzekeraar.

vrijdag, 15 november 2013 06:57

Boa's en politie gaan fietsen (2)

boaUit de Vierklank 13 november 2013

dinsdag, 12 november 2013 08:22

Uitnodiging

foto1Tot het bijwonen van het symposium georganiseerd door Het Platform Respectvol Samenleven De Bilt

Het symposium wordt gehouden op 20 november 2013 in de Mathildezaal van het Gemeentehuis van De Bilt
Aanvang 19.30 uur (zaal open 19.00 uur)

Programma:

Opening door de voorzitter van het Platform

1. Korte inleiding dr. Rob Bijl, adj. Dir. Soc Cultureel Planbureau
2. Flitsende presentaties door een zestal organisaties onder leiding van burgemeester Arjen Gerritsen over
bijdragen aan de verbindende gemeente De Bilt.
3. Aanbieding van het Manifest aan de inwoners van De Bilt
4. Sluiting door de voorzitter

Meer informatie, zie de website

maandag, 11 november 2013 08:09

Boa’s en politie gaan fietsen

fietsenDe Community Hollandsche Rading is een platform voor betrokken inwoners en actief middels een goed gelezen website en het organiseren van bijeenkomsten. Afgelopen maandag was er weer een druk bezochte bijeenkomst met een zeer gevarieerde agenda

zondag, 10 november 2013 16:26

Obstakel in Hollandsche Rading

hekSinds een paar weken stuiten fietsers vanuit Maartensdijk, vlak voor Hollandsche Rading op een ‘obstakel’. ’s Ochtends vroeg als het nog donker is op het Vuurschepad verspert een hekwerk de weg. Je kunt er omheen via een speciaal betegeld ‘ommetje’, ‘s avonds staat het hek open.

Lees het complete artikel uit de Vierklank

dinsdag, 05 november 2013 13:02

Geschiedenis van Hollandsche Rading

Een verkenning: Grensland - door Dr. Anne Doedens

DocHRIn mijn Canon van Utrecht (Walburg Pers, 2013) komt grensland Hollandsche Rading een aantal malen voor. Het begint al met een tekst uit 1085 die het ontginningsproces dat in het Sticht zeker al in de elfde eeuw begon, mogelijk maakte. De grens kwam daarin vroeg in beeld. In deze oorkonde uit 1085 luidt het, dat de kanunniken van St. Jan aan de Utrechtse bisschop Koenraad

“de tol van Smithuizen [in de omgeving van Emmerik] hebben geschonken, alsmede twee hoeven met vijf horigen, en een bos dat men in de volkstaal “foreest” noemt, op een plaats die Wanbeke heet, met alle onderhorigheden.” Op zijn beurt schonk de bisschop de Heren van St. Jan: “de kerk in Franeker met drie daarbij behorende kapellen, vrij van visitatiegeld, cijns en tienden zoals de[ze] belastingen heten, alsmede veenland in Achttienhoven, even breed aan de hoge zijde [in het noorden, bij Gooiland] als de breedte van hun land is aan de lage zijde [gelegen in het noorden van de Vrijheid van Utrecht, bij de proosdijgronden in de oude bocht van de Vecht, ten zuidwesten van de Hoofddijk], opstrekkend tot Drinschoten en de Vuurse.”

vrijdag, 01 november 2013 17:15

4e Community bijeenkomst, maandag 4 november

PaddestoelIn verband met een raadsvergadering zal wethouder Kamminga om 19.30 uur een inleiding houden over de Actief Burgerschap  (als gevolg van een terugtredende overheid). Daarom zal onze bijeenkomst een half uur eerder, om 19.00 uur in de Paddestoel beginnen.

19.00 Inloop met koffie en thee

19.30 Opening

19.35 Actief Burgerschap – wethouder Kamminga 

19.50 Stand van zaken Dorpsoverleg – Kees Floor

20.00 Woonvisie – Kees Floor

20.10 Contact politie en burgers van Hollandsche Rading – Wijkagent Sebastiaan Bouman

20.20 Veilig Hollandsche Rading: buurttafel Veilig Verkeer Nederland – Rob Adriaansen

20.30 Stand van zaken nieuwe Dorpshuis – Ronald Niehaus

20.40 Geschiedenis van Hollandsche Rading – Anne Doedens 

20.50 Mededelingen: met welke onderwerpen is de Community bezig? - Thijs van der Wel

21.00 Rondvraag

21.30 Borrel en napraten tot uiterlijk 23.00

vrijdag, 01 november 2013 12:42

Bridgeclub Hollandsche Rading bestaat 30 jaar

fotobridgeV.l.n.r. Ans de Vogel, Yvonne Ostendorff, Mieke Piek en Ton + Rianne van Elsen.

Bridge is populair in de meeste kernen van deze gemeente.Bridgeclub Hollandsche Rading bestaat dezer dagen dertig jaar en dat wordt gevierd met, natuurlijk, een bridgedrive omlijst door andere activiteiten.

Lees het artikel in de Vierklank

vrijdag, 01 november 2013 12:32

Bladcampagne start maandag 4 november

BladcampagnejpgDe herfstperiode zorgt voor veel bladeren op het wegdek. Om de overlast te beperken start de gemeente op maandag 4 november met de jaarlijkse bladcampagne. Diverse bladzuigwagens zullen erop uit trekken om de wegen weer ‘bladvrij’ te maken. 

25 t/m 29 november komen zij in Hollandsche Rading.

Spelregels

Als extra service worden ook de bladeren die in uw tuin zijn gevallen opgehaald. Deze moet u wel langs de berm van uw straat aanbieden. Maar let op: Dit is pas toegestaan vanaf één week voordat de campagne bij u in de straat komt. Voordat de bladcampagne begint, rijdt er eerst een vrachtwagen langs om de bladhopen op te halen.

maandag, 28 oktober 2013 14:34

Dorpshuis belangrijke sociale schakel

fotoVierklank231013Het dorpshuis fungeert ook in Hollandsche Rading als een belangrijke schakel in het sociale leven. Het biedt ruimte aan uiteenlopende activiteiten voor jong en oud. Het dorpshuis is nu gehuisvest in een porto cabin. Inmiddels is men gestart met de bouw van een nieuw dorpshuis op de locatie van het eind 2005 plotseling gesloopte oude dorpshuis. Naar verwachting zal eind januari 2014 de offi ciële opening plaatsvinden.

Uit De Vierklank, 23 oktober 2013. Lees het artikel.

maandag, 28 oktober 2013 14:23

Bosbergschool kleurt paars


fotoVierklank161013Een nieuw schooljaar, een nieuw logo, een nieuw onderwijsconcept. Bij de Bosbergschool in Hollandsche Rading is er heel wat veranderd na de zomervakantie. En om die verandering ook zichtbaar te maken, wordt de school paars gekleurd…, althans de bloembakken.

Uit De Vierklank, 16 oktober 2013.

Schermafbeelding 2013-10-14 om 15.55.39Op zaterdag 26 oktober 2013 wordt de Nationale Duurzame Huizenroute gehouden en ook De Bilt doet mee. Inwoners die zonnepanelen of een zuinige HR+-ketel hebben of in een energieneutraal huis wonen, kunnen hun ervaringen delen  met andere inwoners. 

Iedereen kan zijn of haar duurzame ervaringen delen: Heeft u een zuinige HR+-ketel, spouwmuurisolatie, zonnepanelen of wilt u uw ervaringen delen over uw passiefhuis of  energieneutrale huis? Laat uw huis zien  op www.duurzamehuizenroute.nl/debilt.

woensdag, 09 oktober 2013 16:08

Moeke

Eindelijk is het zover Hollandsche Rading krijgt weer een echte dorpskroeg.
Per 1 maart 2014 opent eetcafé Moeke het zusje van Moeke Spijkstra te Blaricum zijn deuren in het voormalige pand van Eeterij De Vuursche Dreef.

Voor de inrichting zouden wij graag historische foto’s ontvangen die betrekking hebben op Hollandsche Rading en/of bijzondere gebeurtenissen.

Deze kunt u mailen naar Patrick@concepts-ict.nl

Met vriendelijke groet,
Patrick Lommers (oud eigenaar van De Fazantenhof 1993-2004)

maandag, 07 oktober 2013 15:45

Stichtingsbestuur Dorpshuis

fotoVoor het nieuwe dorpshuis is inmiddels een Stichtingsbestuur aangesteld: Ronald Niehaus, voorzitter, David Vermeulen, secretaris en Adriaan Hoogendoorn, penningmeester. Het Stichtingsbestuur is met de gemeente in gesprek om de puntjes op de i te zetten. De opening van het nieuwe dorpshuis zal naar alle waarschijnlijkheid eind januari 2014 plaatsvinden. Vragen kunt u stellen via dorpshuishr@gmail .com.

woensdag, 02 oktober 2013 07:14

Hoe gezond is onze lucht?

luchtSamen met bewonersgroepen heeft Milieudefensie de campagne ‘samen voor gezonde Lucht’ opgezet. Tot februari 2013 konden bewonersgroepen zich aanmelden om een meetpunt te starten waarmee lokaal stikstof­dioxide kan worden gemeten. Uiteindelijk hebben zo’n 61 groepen zich aangemeld om één of meerdere meetpunten te beheren. In de bijlage van het rapport "Hoe gezond is onze lucht?" kunt u lezen waar gemeten is en wat de resultaten zijn.

dinsdag, 24 september 2013 09:06

Verbreding van snelweg A27 2 jaar uitgesteld

Uit het AD, 23 september 2013

De werkzaamheden voor de verbreding van de snelweg A27 beginnen op zijn vroegst in 2018. Klik op het artikel om te lezen.uitstel

buitengebiedHet “Voorontwerp Bestemmingsplan Buitengebied Maartensdijk 2012” heeft in juni en juli 2012 ter inzage gelegen en er was gelegenheid om inspraakreacties in te dienen. Er zijn in totaal 83 reacties naar de gemeente gestuurd. De gemeente heeft nu haar commentaar op de ontvangen reacties gereed. De belangrijkste opmerking van de gemeente is dat het plan een conserverend karakter heeft.
De volgende stap in de procedure is nu dat de gemeente het plan ter inzage legt in het informatiecentrum van het gemeentehuis en het publiceert op de gemeentelijke website. Dit is inmiddels gebeurd. Ingezetenen en belanghebbenden kunnen desgewenst nog tot en met 30 oktober a.s. een zgn. zienswijze op beide plannen indienen.

woensdag, 18 september 2013 15:07

Verlichting A27

Kort bericht van Rijkswaterstaat:

A27 knp Rijnsweerd (vanaf vzp) tot knp Eemnes (aansl Hilversum)

Het betreft de middenbermverlichting op de A27 tussen hmp 83,2 t/m hmp 96,6. Volgens planning gaat deze verlichting vanaf 24 september tussen 21.00 en 05.00 uur uit.

zaterdag, 14 september 2013 13:44

Stoplichten opnieuw afgesteld

stoplicht

 

 

 

 

 

 

 

 


Sinds de werkzaamheden rondom kruising Tolakkerweg - Vuurse Dreef waren er signalen dat de verkeerslichten niet goed afgesteld stonden. Dit is aangekaart bij gemeente en vanochtend is de VRI geherprogrammeerd zodat meer tijd bestaat voor inwoners van HR om de kern via Vuurse Dreef te verlaten.

dinsdag, 10 september 2013 10:31

Langs het Spoor

Peet

Uit: Spoor, nr 3, 2013

vrijdag, 30 augustus 2013 15:19

Dorpshuis doelwit van vernielingen

dorphuis280813Uit de Vierklank, 28 augustus 2013

De beheerders van het tijdelijk Dorpshuis van Hollandsche Rading zijn het meer dan zat. Adriaan Hoogendoorn: ‘Ik word er zo langzamerhand moedeloos van. In zeer korte tijd zijn 3 keer achter elkaar de ruiten ingegooid, is de achterdeur opengebroken en zijn de wanden met stenen vol deuken gegooid. Blijkbaar vinden de ‘gebruikers’ van het speelveld achter het dorpshuis het leuk om stelselmatig de boel te vernielen’.

Lees het artikel uit de Vierklank

donderdag, 29 augustus 2013 07:50

Het licht gaat 's nachts uit op de snelwegen

VK2808132De Volkskrant 28 augustus 2013

Vanaf september dooft Rijkswaterstaat 's avonds en 's nachts de lichten op enkele snelwegen in de Randstad en het zuiden van het land.

Belangrijke trajecten waar de lichten volgende maand uitgaan, zijn de A1 tussen Amsterdam en Amersfoort, de A2 tussen Utrecht en Eindhoven, de A4 tussen Amsterdam en Den Haag en langs grote delen van de A27 tussen Hilversum en Breda. Op sommige wegen wordt het om 21 uur donker, op andere twee uur later. De lichten blijven uit tot 5 uur de volgende ochtend.

Lees het artikel in de Volkskrant en bekijk de kaart van Nederland

Lees het rapport van Rijkswaterstaat en bekijk de A27 op p. 7

zaterdag, 20 juli 2013 17:48

Spoorlaan goed bezig ...

 

 

 

 

 

De overwoekering van de grindpaden is velen een doorn in het oog. Aan de Spoorlaan hebben enkele bewoners de handen ineen geslagen en pad voor hun huis gras- en onkruidvrij gemaakt. Mocht u zelf aan de slag willen, dit is de juiste aanpak:

1. Zet het bier koud
2. Hark de grindlaag weg
3. Verwijder de daaronder liggende graslaag met een verticuteerhark
4. Deponeer het gras in de kliko
5. Breng het grind weer terug
6. Zet het koude bier bovenop de kliko
Succes

zaterdag, 20 juli 2013 17:39

Verkeersregelaars gezocht na zomer

Aan de bewoners van Hollandsche Rading,

De afgelopen weken was er rond de aanleg van het nieuwe dorpsplein een aantal keer een onveilige situatie. Deze werden veroorzaakt door de toeleveranciers van de infra-aannemer en onderaannemers van Stedin (aanleg leidingen en kabels).

Na de zomervakantie begint de bouw van het dorpshuis. Hierdoor zullen er vele transportbewegingen zijn met vrachtverkeer. Ook zullen er vele bouwvakkers naar en van de bouw gaan met bestelbusjes. Het is voor de aannemer niet te garanderen dat deze niet rond het begin en uitgaan van de school bij de bouw aankomen.

Om de veiligheid van onze kinderen rond het begin en uitgaan van de school te optimaliseren is het verzoek om verkeersregelaars in te zetten rond deze tijdstippen:
Begin school (van 8:10 tot 8:35) Uitgaan school (13:55 tot 14:20)

Wij zoeken dan ook een aantal ouders die bereid zijn om deze taak op zich te nemen. U kunt zich aanmelden bij Leo Lancker (06 -50 687 304 / leo@lancker.nl) of Laura Audier ( l.audier@proceon.nl)

Het is de veiligheid van uw en onze kinderen!

Alvast vriendelijk bedankt en een prettige zomervakantie!

Leo Lancker & Laura Audier


Community010713

 

 

 

 

 

 

 

 

“It takes a village to raise a child”

Erik Verhulp opende de bijeenkomst en heette de ongeveer 60 aanwezigen van harte welkom.
Thijs van der Wel startten met een filmpje over community.

Dorpsoverleg
De heer Kees Floor, secretaris van het dorpsoverleg, deelde de stand van zaken mee van het dorpsoverleg. Het dorpsoverleg is reeds opgeheven. De heer Kees Floor en mevrouw Oot Verharen zullen voorlopig aan blijven voor de lopende zaken. Na de zomer zal worden bekeken hoe er verder invulling aan een nieuw dorpsoverleg kan worden gegeven.
Er kwam nog een vraag over de zendmast op de Tolakkerweg. Het antwoord was dat daar nog een groep bewoners mee bezig is.

donderdag, 27 juni 2013 15:18

Groen in Beeld

Denk mee! Werksessies onderhoud openbare ruimte

Moet het gras vaker gemaaid worden? Kan er minder vaak gesnoeid worden? Is de stoep schoon genoeg? Wat vindt u belangrijk in het onderhoud van de openbare ruimte?

Waar mag het wat meer en waar wat minder? Wij nodigen u uit om hierover mee te denken.

DorpsstraatjpgNu met de schouw de huidige kwaliteit van het onderhoud is vastgesteld, is het tijd om te kijken naar de gewenste kwaliteit. Wij nodigen u uit om samen met andere inwoners de gewenste kwaliteit voor het onderhoud van uw wijk vast te leggen tijdens de werksessies.

Dinsdag 9 juli, 19.30 uur, De Vierstee in Maartensdijk (Nachtegaallaan 30)
Deze avond is voor alle inwoners van Groenekan, Westbroek, Maartensdijk en Hollandsche Rading
Woensdag 10 juli, 19.30 uur, gemeentehuis in Bilthoven (Soestdijkseweg Zuid 173)
Deze avond is voor alle inwoners van De Bilt en Bilthoven

Programma werksessie

donderdag, 13 juni 2013 15:52

Samsung reikt prijs uit op Bosbergschool

tabletMaandag 17 juni om 10.00 uur zullen het personeel en de leerlingen van de Bosbergschool samen de Samsung Aanmoedigingsprijs in ontvangst nemen. Zoals bekend zijn de Bosbergschool uit Hollandsche Rading en het Raayland College uit Venray zijn uitgeroepen tot winnaars uit bijna 60 inzendingen voor de Samsung Onderwijsinnovatie Aanmoedigingsprijs 2013.
De Bosbergschool krijgt een 10-tal Samsung Chromebooks en eenzelfde aantal exemplaren van de GALAXY Note 10.1 tablet. Alle kinderen maar ook ouders en wijkbewoners zijn welkom. Kom kijken naar de prijsuitreiking!

IMG 0358Op 6 juni vond in Holl. Rading een schouw plaats van het groen in de openbare ruimte. Een zestal bewoners vond het belangrijk genoeg om aan deze schouw deel  te nemen. Drie plekken werden onder de loep genomen:  de speelplek aan het eind van de Adri Piecklaan, het pleintje aan de Spoorlaan t.o. de Sparrenlaan en het groen aan het begin van de Spoorlaaan.  Een paar conclusies waren:  het groen ziet er in het algemeen redelijke onderhouden uit; sommige aanplant op het pleintje op de Spoorlaan is doodgegaan en dient te worden vervangen; de straten zien er schoon uit, maar er is ook zeer recent een veegwagen langs geweest. Het vervolg wordt dat bewoners in aparte sessies met de gemeente kunnen meedenken over de gewenste kwaliteit van het groen, wat zij van de gemeente hierbij verwachten en wat zij zelf hieraan kunnen bijdragen. U wordt op de hoogte gehouden van het vervolg van dit overleg met de gemeente.

woensdag, 05 juni 2013 07:00

Kom naar de Bewonersschouw

HRGroenMisschien heeft u al in de krant of op onze website gelezen dat er de komende week bewonersschouwen plaats vinden.
De schouw maakt onderdeel uit van het project ‘Groen in beeld’. Doel van dit project is om te komen tot duidelijke uitgangspunten voor het kwaliteitsniveau van het onderhoud van de openbare ruimte. Meer hierover leest u in bijgevoegd persbericht en op www.debilt.nl/groeninbeeld.

Iedereen kan zich aanmelden voor de schouw in zijn eigen kern. Omdat we met u als betrokken inwoner vaker contact hebben, wil ik u persoonlijk op de schouw in uw kern wijzen. Deze vindt plaats op donderdag 6 juni om 19.30 uur. De schouw start bij de hoek Vuursche Pad/Dennenlaan
Mocht u andere geïnteresseerde bewoners kennen die hierbij graag aanwezig willen zijn, zij zijn uiteraard van harte welkom
U kunt zich hiervoor aanmelden bij de projectleider Paul de Groot via grootp@debilt.nl of (030) 228 91 97. 

Met vriendelijke groet,

Paul de Groot
Beleidsmedewerker Beheer Openbare Ruimte
Gemeente de Bilt

T: (030) 228 91 97
E: grootp@debilt.nl
W: www.debilt.nl

dinsdag, 04 juni 2013 05:31

Wordt donateur

bosberg

 

 

 

 

 

 

 

Wordt ook donateur van de Stichting Vrienden van de Bosbergschool!

Uw financiële bijdrage, groot of klein, alles is welkom.
Een incidentele - of een structurele bijdrage? alles is mogelijk en in sommige gevallen fiscaal aantrekkelijk.
De stichting beschikt hiertoe over een ANBI verklaring.
Ons rekeningnummer: Rabobank 1452.24.686

Wilt u bijdragen, vul dan dit formulier in.

U kunt ook contact opnemen met een van de leden van het stichtingsbestuur vrienden van de bosbergschool.

donderdag, 23 mei 2013 19:58

Thema-avond luchtverontreiniging

Naamloos1Op maandag 27 mei organiseren de dorpsraden van de drie dorpskernen in samenwerking met SSGM en bewonersvereniging Tolakkerweg een thema-avond rond het luchtverontreinigingsprobleem voor de inwoners, ondernemers en politiek van gemeente De Bilt. Een aantal sprekers zal zich, samen met alle aanwezigen, buigen over het belang van de stikstofdioxidemetingen, de gezondheidsrisico’s van luchtverontreiniging en eventuele oplossingen voor het probleem. De avond vindt plaats van 20.00 uur tot 22.00 uur in de aula van het Groenhorstcollege aan de Dierenriem in Maartensdijk en is vrij toegankelijk.

Recent onderzoek van de vereniging Milieudefensie wijst uit dat de concentratie stikstofdioxide in de lucht van de dorpskernen Maartensdijk, Groenekan en Hollandsche Rading hoger ligt dan de door de Wereldgezondheidsorganisatie vastgestelde norm voor gezonde lucht. Het wegverkeer op de A27 voor onze omgeving de belangrijkste oorzaak, maar ook elektriciteitsopwekking uit gas en kolen en verwarming van huizen en gebouwen dragen daartoe bij. 

samsungSamsung heeft de Samsung Onderwijsinnovatie Aanmoedigingsprijs 2013 uitgereikt aan de Bosbergschool uit Hollandsche Rading en het Raayland College uit Venray. Beide scholen hadden volgens de jury die 60 inzendingen beoordeelde de beste projecten op het gebied van ICT-inzet voor onderwijsverbetering.

De jury was volgens een persbericht van Samsung unaniem in haar oordeel over de betekenis van de projectinzending ‘Krachtige lessen’, waarmee de Bosbergschool zijn basisonderwijs wil vernieuwen door gebruik van digitale technologieën en sociale media.

In de categorie voortgezet onderwijs won de Venrayse Scholengemeenschap het Raayland College de Aanmoedigingsprijs met het project ‘Digitaal delen maakt het verschil’. Beide scholen ontvingen de Aanmoedigingsprijs ter waarde van 10.000 euro tijdens het Nationaal Congres Onderwijs en Sociale Media in EYE te Amsterdam. De prijzen bestaan uit Samsung apparatuur.


De Aanmoedigingsprijzen zijn onderdeel van het Samsung Onderwijs Innovatieprogramma. Dit programma richt zich op het bevorderen van inventief gebruik van digitale technologieën in het klaslokaal.

eeuwen

Woensdag 8 mei 2013 gepubliceerd in de Biltsche Courant door Anneke Iseger

Begin jaren zeventig ontstond in Hollandsche Rading een uniek groepje recreatieruiters, dat de naam ‘Ronde Tafel Ruiters’ kreeg. Dit groepje bestond uit zes mannen die een leidinggevende of ondernemersfunctie hadden. De jongste was middenstander Jaap van Eeuwen.

De grootvader van Jaap van Eeuwen had een groente- en fruitwinkeltje in Hilversum, dat door zijn ouders was overgenomen. Jaap – geboren in 1936 – werd als oudste geacht de winkel op zijn beurt over te nemen. ‘’Toen ik een jaar of zeven was, reed ik al rond met paard en wagen. Met zestien jaar werd ik van school gehaald om in de zaak te helpen.

dinsdag, 14 mei 2013 10:05

Wat u maar wilt

posterVan 3 t/m 9 juni 2013 speelt Theater in 't Groen opnieuw een Shakespeare-productie: Wat u maar wilt. Deze bewerking van 'As you like it' is een liefdesverhaal binnen een komische setting. Wat u maar wilt biedt totaaltheater voor een breed publiek, met acteurs, zangers, dansers en beeldend kunstenaars.  De locatie is het romantische oude landgoed Eyckenstein aan de Dorpsweg in Maartensdijk. Klik hier voor de digitale flyer. 

Kaartjes kopen? Klik hier om naar de webwinkel te gaan. Of kijk in de flyer welke winkels kaartjes verkopen.

zaterdag, 11 mei 2013 16:59

Bosbergschool bij de laatste 4

Ronald-de-MoorDe Bosbergschool behoort tot de 4 basisscholen die in aanmerking komen voor de Samsung Onderwijsinnovatie Aanmoedigingsprijs. Met het projectvoorstel ‘Krachtige lessen met Samsung Chromebook’ heeft de school laten zien, hoe zij met behulp van ICT en sociale media het onderwijs wil vernieuwen. Als het projectvoorstel met de aanmoedigingsprijs wordt bekroond, ontvangt de school € 10.000 aan Samsung apparatuur.Met die gift kan de school het vernieuwende onderwijsproject realiseren.

De Bosbergschool is er op gericht talent te ontdekken, te kweken en te versterken. Digitale vaardigheden zijn daarvoor onontbeerlijk. De leerkrachten willen Samsung Chromebooks en Galaxy Notes inzetten in de klas én daarbuiten. Want dat maakt leren leuker en makkelijker. Ook op afstand. Met behulp van de apparatuur kan de school zijn ambitie waarmaken om ICT en sociale media volledig in het dagelijks onderwijs te integreren.

woensdag, 08 mei 2013 12:10

Realisatie A27 verschuift 1 jaar

800px-A27 Hilversum

Bericht van Rudy Klunder - RWS

 

Het is alweer even geleden dat u voor het laatst van Rijkswaterstaat heeft gehoord in het kader van het project A27/A1. Er is echter genoeg gebeurd. Hierover informeer ik u graag aan de hand van dit bericht.

 

Prinsjesdag

In september 2012 stelde het Kabinet de Rijksbegroting voor 2013 vast. De Rijksbegroting 2013 bracht fikse bezuinigingen met zich mee. Bezuinigingen die ertoe geleid hebben dat de realisatietermijn van het project opschuift van 2015-2017 naar 2016-2018. Een jaar uitstel, maar geen afstel.

HRcom14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een vijftigtal inwoners uit Hollandsche Rading hebben de communitybijeenkomst bijgewoond.

COMMUNITY EN DORPSOVERLEG
De initiatiefnemers Erik Verhulp en Thijs van der Wel openden de bijeenkomst met een korte uitleg dat ondanks positieve inzet van de Community het nog niet is gelukt om het dorpsoverleg een “taartpuntje”van de Community te laten zijn. Gisteren heeft er een helder en positief gesprek met wethouder Kamminga plaats gevonden.

STAND VAN ZAKEN DORPSHUIS
Een ambtenaar van de gemeente de Bilt hield een korte presentatie over het nieuwe dorpshuis. De leidingen moeten nog worden omgelegd en daarna kan de bouw beginnen. Verwacht wordt dat het dorpshuis omstreeks oktober 2013 klaar zal zijn.

STRAATCONCIERGES
Rob Adriaansen legde uit wat het doel van de straatconciërge is. Straatconciërges zijn betrokken inwoners, verdeeld over Hollandsche Rading, die een aanspreekpunt willen zijn voor andere inwoners. Het kan gaan om een probleem maar ook om vervoer naar het ziekenhuis, boodschappen doen voor een zieke buurtbewoner, werkzaamheden in de tuin etc.

Enkele inwoners gaven aan hier geen behoefte aan te hebben anderen vonden het weer een heel goed initiatief. Er worden nog straatconciërges gezocht dus geef u op en wees dat aanspreekpunt! Als u dit formulier invult, nemen wij contact met u op.

woensdag, 10 april 2013 10:01

Interview met Judith

RouletteFMRoulette FM zendt donderdag 11 april om 11:45 uur een interview uit met Judith Schoorlemmer over de website van de Community Hollandsche Rading.

woensdag, 10 april 2013 09:54

Blauwe Twitteravond

Beste georganiseerde bewonersgroep en/of betrokken bewoner,

Vanavond, 10 april organiseert politie De Bilt de “Blauwe Twitteravond”. Het doel van de avond is het vergroten van bekendheid over verdachte situaties, het vergroten van de meldingsbereidheid en het daadwerkelijk aantal meldingen van verdachte situaties. Graag stel ik u hiervan op de hoogte, zodat ook uw netwerk deze oproep ontvangt. Op deze manier hopen we van elke wijk deelnemers te krijgen. De deelnemer moet kunnen twitteren en het account @PolitieDeBilt te volgen of bereid zijn een account aan te maken.


Korte uitleg: klik hieronder op Lees meer ...

CM100413

We zien een terugtredende lokale overheid die steeds meer moet doen met minder geld’, aldus Rob Adriaansen en Thijs van der Wel. Om de gevolgen daarvan voor te zijn, ontstond in Hollandsche
Rading de gedachte daar samen in de vorm van Community iets aan te gaan doen. ‘We denken dat we door zelf verantwoordelijkheid te nemen meer betrokken en sterker kunnen zijn.

Interessant artikel in de Vierklank over het hoe en waarom van de Community Hollandsche Rading.

Lees de bijlage

zaterdag, 23 maart 2013 19:34

Uitnodiging

PaddestoelBeste dorpsgenoten,

Dinsdag 16 april organiseren we weer een informatieve, maar ook gezellige bijeenkomst in  de Paddestoel. Ontvangst met koffie en thee om 19:45 uur. Aanvang 20:00 uur, Afsluiting 21:30 uur. 

Agenda

20:00  Community en De Bilt

20:15  Het nieuwe Dorpshuis

20:30  Van ons Dorpsoverleg 

20:45  Weedplantages: Centrum Criminaliteit Veiligheid - Goof de Vor

21:00  Straatconcierges

21:15  Vliegveld en Ter Sype

21:30  Blijf nog even voor een drankje en maak kennis met uw dorpsgenoten


Tot woensdag,

Rob Adriaansen, Leo Lancker, Judith Schoorlemmer, Erik Verhulp, Monique en Thijs van der Wel

vrijdag, 01 maart 2013 12:48

WOZ

WOZ-waardeDe aanslagen zijn door de gemeente verstuurd. Sommige zijn lager dan vorig jaar, andere hoger. Er is met enkele leden gediscussieerd of we als Community Hollandsche Rading een rol moeten spelen. Daar kwamen we niet uit. Als u hierover ideeen heeft, klik hieronder op Reageer en laat weten wat u ervan vindt.
vrijdag, 21 december 2012 15:36

Kleine school vooruitstrevend

buitenspelenDe Bosbergschool in Hollandsche Rading ziet de krimp in haar dorp allerminst met lede ogen aan. Met kwalitatief hoogwaardig onderwijs dat past in de 21e eeuw, ziet zij de toekomst vol vertrouwen tegemoet.

woensdag, 12 december 2012 20:06

Community Prijsvraag

prijsvraagDe Community Hollandsche Rading heeft het plan om zogenaamde Straatconcierges te gaan benoemen. Deze zullen contactpersoon voor een (deel van) een straat zijn. Voor de term Straatconcierge zoeken we betere alternatieven. Bewoners van Hollandsche Rading kunnen via dit formulier voorstellen indienen ter vervanging van het woord Straatconcierge. De inzender van de beste term wint een etentje voor twee bij Perron Peet.

woensdag, 12 december 2012 19:51

Bosexcursie Goois Natuurreservaat

Schermafbeelding 2012-12-12 om 20.47.42Vrijdag 14 december en zaterdag 15 december a.s. organiseert het Goois Natuurreservaat twee excursies in het bos tegenover de Vuursche Dreef. Start om 13.30 uur op de parkeerplaats aan de Vuursche Dreef. Aanmelden bij Rob Rossell, boswachter Goois Natuurreservaat via Rossel@gnr.nl of  telefonisch op 035-6214598.

zondag, 09 december 2012 10:57

Presentatie Rijkswaterstaat

Dinsdag 20 november verzorgde Rudy Klunder Van RWS deze presentatie over de stand van zaken betreffende de verbreding van de A27. Hieronder kun je via Lees meer een korte samenvatting lezen en door op Reageer te klikken kun je een reactie plaatsen.

Voortaan zal Ruud Kreutzer voor HR-A27 informatie over de verbreding van de A27 publiceren op deze Community-website in plaats van op www.hr-a27.nl.

woensdag, 05 december 2012 16:13

Vierduizend euro voor Bosbergschool

De Stichting Vrienden van de Bosbergschool in Hollandsche Rading ontving 4000 euro voor de aanschaf van ICT-applicaties. Kinderen van de school kunnen hierdoor op een leuke en leerzame manier kennis tot zich nemen en maximaal gebruik maken van de mogelijkheden van visueel onderwijs.

Dinsdag 20 november was er een openbare bijeenkomst van het Dorpsoverleg in Hollandsche Rading. De agenda vermeldde ‘relevante onderwerpen, betreffende ons dorp en die waren er in overvloed voor de in grote mate opgekomen inwoners (plm. 70) van deze noordelijkste kern van de gemeente De Bilt. Het huidig Dorpsoverleg Hollandsche Rading kent maar liefst acht leden, die verspreid over de kern wonen: Kees Floor, Rob Klaassen, Jannie Siebesma, Saco Eldering, Anton Kooij, Siete Land, Jan Siksma en Gerda Veenstra. Deze betrokken groep wil graag komen tot een Dorpsoverleg Nieuwe Stijl; een Community.

Lees het artikel in De Vierklank

dinsdag, 04 december 2012 20:54

Gemeente Hilversum denkt niet aan omgeving

Het Dorpsoverleg Hollandsche Rading is uiterst bezorgd over de ontwikkelingen op het buiten de noordelijkste kern van De Bilt gelegen vliegveld Hilversum. Kees Floor en Rob Klaasen vertellen namens het Dorpsoverleg over een verzonden brief, waarin met klem wordt verzocht om alvorens onomkeerbare besluiten te nemen een overleg te starten met de commissie Milieuhygiëne Vliegveld Hilversum en daarnaast ook de omliggende gemeenten evenals de betrokken woonkernen hierbij te betrekken. 

Lees meer in De Vierklank

Copyright ©2018 hollandscherading.com - Design by Top 10 Binary Options
f t g m