maandag, 16 juni 2014 08:28

Kind wil veel groene krullen halen

Geschreven door 

BBschool160614Uit de Vierklank, 11 juni 2014

Hij voelt zich eigenlijk wel een beetje bevoorrecht. “Ja, echt. Dat ik hier al mee mag werken. Dat vind ik bijzonder”, zegt Jeffrey Swerissen, leerkracht groep 4/5 op basisschool de Bosbergschool in Hollandsche Rading. De groepen 4 tot en met 6 werken nu bijna een jaar of langer met tablets in de klas. Swerissen: “Eigenlijk zie ik alleen maar voordelen.”

Op de Bosbergschool wordt – net als op zo’n dertig andere scholen in deze omgeving – gewerkt met het systeem Snappet. Dit is een systeem voor tablet-onderwijs. Alle kinderen van de school hebben en eigen, kleine tablet. Deze hebben ze in bruikleen van de school en de tablet gaat niet mee naar huis. In plaats van het pakken van boeken en schriften per vak, pakken de kinderen ’s ochtends allemaal hun eigen tablet. Meester Jeffrey zet in zijn eigen computer, die gelinkt is aan de tablets van de kinderen, iedere dag lessen per vak klaar.

Instructie
“De belangrijkste vakken – rekenen, taal, en spelling – maken we altijd op de tablet. Ik begin de les met een instructie op het digibord. Het mooie van Snappet is dat de kinderen meteen al kunnen meekijken op hun eigen tablet. Na de instructie gaan ze aan het werk. Terwijl ze bezig zijn, zie ik direct wanneer een kind iets fout doet. Goed is een groene krul, een rode streep is een fout. Dat blijkt enorm motiverend te werken. De meeste kinderen willen gewoon veel groene krullen halen.”

“Ik zie ook wanneer ze iets hebben verbeterd. Dan verschijnt er op mijn computer een oranje blokje. Als dat drie keer achter elkaar gebeurt, dan roep ik het kind bij me. Want steeds verbeteren, betekent dat het kind de stof nog niet helemaal begrijpt en dat het gaat gokken.”
Doordat kinderen zichzelf verbeteren, gaat het leren volgens Swerissen veel sneller.
“En het nakijken van het werk gaat ook veel sneller, en secuurder. Vroeger keek de juf of meester na en dan kon het een paar uur tot een dag duren voordat je je werk terug kreeg. Nu weet je meteen of je het begrijpt en de docent ook. Kinderen blijken erg bereid om aan zelfreflectie te doen. Ze willen liever geen fouten maken. En de leerkracht heeft meer tijd om zijn volgende lessen voor te bereiden om echt het maximale uit de les te halen en ieder kind de juiste uitdaging aan te bieden.”

Swerissen vindt het werken met de tablet ook heel inzichtelijk. Hij legt uit dat hij precies kan zien wie waar is gebleven, wie waar goed in is en welk kind aan welk vak nog wat extra aandacht moet besteden. Ook het aanbieden van de stof vindt hij overzichtelijk. “Er staat steeds één oefening op een pagina. Ze werken gewoon een voor een alle opdrachten af.
En de kinderen zien ook hoeveel ze uiteindelijk moeten maken en kunnen daardoor beter inschatten of ze hun werkhouding moeten aanpassen om goed en voldoende te kunnen leren.” Verder kunnen kinderen die moeite hebben met leren goed zien wanneer zij, zoals besproken met de leerkracht, voldoende werk hebben gemaakt bij die les, aldus de leerkracht.

De leerlingen kunnen zelf ook zien bij welk vakgebied ze nog extra kunnen oefenen om aan alle doelen te voldoen. Bij de zogenaamde dikke en kleine plus kunnen de leerlingen zelf een doel aantikken waar ze aan willen werken en proberen zo alle doelen te verbeteren. De leerkracht kan de leerlingen daarin vrij laten of aangeven welk leerdoel er vandaag extra geoefend gaat worden. Dit werkt ook erg motiverend voor de leerlingen. “Wie lukt het om als eerste 100 opdrachten te maken of wie kan er 10 doelen af hebben? De leerlingen helpen elkaar daarmee en dat is prachtig om te zien!”

Dat schrijven een ondergeschoven kindje dreigt te worden door al dat tabletonderwijs, kan Swerissen wel begrijpen. “ Maar schrijven is bij ons nog steeds een vak. En ook bij IPC (de zaakvakken aardrijkskunde, geschiedenis, natuurkunde en studievaardigheden, red.) wordt geschreven. Ze leren gewoon netjes en leesbaar schrijven. En dat kunnen ze prima, als ze er maar aandacht aan besteden.”

Apps
De groepen 7 en 8 werken nu nog niet met de Snappet-methode. “Tot nu toe gebruikten zij de tablets voor het verwerken van informatie en het spelen van leerzame apps. Maar met ingang van het nieuwe schooljaar krijgen ook deze groepen de beschikking over Snappet.”

Log in om reacties te plaatsen
Copyright ©2018 hollandscherading.com - Design by Top 10 Binary Options
f t g m