Skip to main content

Van boom, via bank aan tafel.

Hollandsche Rading heeft een aantal opvallende visuele herkenningspunten, denk aan de betonnen bogen over het spoor, de prachtige bossen en het viaduct van de A27. Maar een van de meest kenmerkende en indrukwekkende taferelen zijn toch wel de lange lanen, omrand met knapperig grind waaruit prachtige bomen groeien. Zeker de Spoorlaan en de Dennenlaan lijken zomers groene tunnels van en naar het bos.

Opslag houtAan deze pracht leek rond 2015 een eind te komen. Een groot deel van de paardenkastanjes bleek ziek te zijn. Er werd besloten om deze bomen te verwijderen. Jammer – vonden de bewoners van het dorp. De bomen hadden er zo lang gestaan dat hier vele generaties onder hadden gewoon, gewandeld en gespeeld.

Dit bracht ‘Samen voor Hollandsche Rading’ op het idee om iets met de bomen te doen. Er is contact opgenomen met de gemeente met de vraag; zouden wij het hout van de gekapte bomen mogen hebben. De gemeente heeft vanaf het begin van het project alle hulp verleend, dus we ontvingen een positief antwoord. De bomen zouden worden gekapt en verplaatst naar de De zoete, om ze daar later te laten verzagen tot planken.

Wat doen we met het hout

Ondertussen werd er nagedacht, wat te doen met dit hout. Al snel kwamen er twee ideeën naar voren: We maken er snijplanken van, welke worden aangeboden aan de bewoners of, we maken er banken van. Deze zouden op verschillende plekken in het dorp geplaatst worden zodat dit kleine ontmoetingsplaatsen zouden worden.

Helaas bleek het hout niet bestand tegen natuur- dan wel keukengeweld. Eigenlijk bleek dat het hout over het algemeen erg ongeschikt was om iets praktisch mee te doen. Aardappelkistjes of ‘vuur’ leken de enige opties.

Toch hebben we besloten de stammen te laten verzagen tot planken. Hout moet lang drogen voordat het bewerkt kan worden. Ons werd geleerd; ongeveer één jaar per centimeter. In het geval van onze planken, een totaal van vijf tot zes jaar. Gelukkig vonden we de familie Prins bereid om het hout al die tijd op te slaan. Opgelat, afgedekt, wachtend op een bestemming.

De oplossing

Eind 2022 ontstond het verlossende inzicht. Door middel van epoxy kan het hout de gewenste duurzaamheid krijgen. We zijn op zoek gegaan naar een geschikte partner en vonden deze in de creatieve duizendpoot Martijn Neuvel (van unieketafel.nl). Hij had al ervaring met dergelijke projecten en was bijzonder geïnteresseerd in het verhaal achter het hout, de relatie die het dorp ermee had en de wens om juist een dergelijk stuk natuur te behouden en een nieuwe bestemming te geven.

Inmiddels is het april 2023. De tafel is gemaakt. Het is een prachtig stuk geworden waar het hele dorp trots op kan zijn. De tafel zal eerst een tweetal jaar in het clubhuis van Tennisvereniging Hollandsche Rading komen te staan. Daarna is het de bedoeling dat de tafel een permanent thuis zal vinden in het dorpshuis.