Skip to main content

Barbecue Tolakkerweg 10 september 2016.

Zaterdag 10 september was het culinair genieten aan de Tolakkerweg in Hollandsche Rading; zo’n 75 bewoners van het Vierkantje aan de Tolakkerweg hadden de buurtbarbecue nieuw leven ingeblazen. Het weer werkte goed mee, de zon scheen volop en de voorspelde kleine regenbui bleef gelukkig uit.

Met zowel zomerse hedendaagse muziek als een optreden van Ebbe Rost van Tonningen op zijn accordeon hebben vele oude en nieuwe bewoners van de Tolakkerweg kennis met elkaar gemaakt. Jongeren en volwassenen konden, onder leiding van Shanna Rijke Arnout de Calavon, het spelletje KUBB (een Zweeds spel en een combinatie van bowling, petanque en schaken) spelen. De mengeling van oude bewoners van de Tolakkerweg die de meest mooie verhalen hadden (sommigen wonen er langer dan 25 jaar) en nieuwe bewoners die gretig de verhalen van de oude bewoners tot zich namen, gaf de buurtbarbecue een dynamisch karakter.

Cohesie
De afgelopen tijd zijn er veel (jonge) gezinnen bijgekomen op de Tolakkerweg. Voor hen was deze buurtbarbecue bij uitstek de gelegenheid om buurtbewoners te leren kennen. Eén van de buurtbewoners na afloop: ‘Wij wonen hier pas 3 weken en deze bijeenkomst heeft ontzettend geholpen om onze kinderen, die hier nog niet helemaal gewend zijn, zich welkom te laten voelen’. Zelfs toekomstige bewoners van de Tolakkerweg, die er nog niet wonen vanwege een grote verbouwing, waren op de buurtbarbecue aanwezig.

De buurtbarbecue is mede mogelijk gemaakt door de gemeente De Bilt en heeft bijgedragen aan bevordering van de sociale cohesie en een goede en duurzame relatie van de Tolakkerweg-bewoners met de omgeving. (bron: De Vierklank, tekst: Rosita Monsanto, foto’s: Adri Gersen)

Het Zweedse spel KUBB o.l.v. Shanna Rijke Arnout de Calavon

De barbecue in 2005

Bekijk hieronder ook nog eens de slideshow van de barbecue van 11 jaar eerder, 3 september 2005. Pure nostalgie…