Skip to main content

De gemeente nodigt iedereen uit voor onderstaande evenement tijdens de Week van de Duurzaamheid op donderdagavond 12 oktober.

Spot jij de beschermde diersoorten die in je woning kunnen leven?

Wat is het Soorten Management Plan (SMP)? En hoe gaat gemeente De Bilt dit uitvoeren?
Gebouwbewonende beschermde diersoorten in de gemeente De Bilt én vleermuizen spotten in de nacht, hierover gaat deze bijeenkomst.

De gemeente De Bilt wil de energietransitie voor haar bewoners makkelijk maken. Als woningeigenaar denk je bijvoorbeeld aan isoleren van je muren en je dak, maar ook het plaatsen van zonnepanelen.

Wat veel mensen niet weten is dat er ook beschermde diersoorten leven in spouwmuren en daken van woningen. Voordat je als woningeigenaar aan de slag mag moet er onderzoek uitgevoerd worden naar de aanwezigheid van specifieke gebouwbewonende soorten zoals de huismus, gierzwaluw en diverse vleermuizen. Zodat deze soorten beschermd kunnen worden. Maar waar zitten deze soorten en wat kan je doen als woningeigenaar zodat je je huis kan verbouwen en tegelijkertijd geen schade toebrengt aan de dieren?

Om woningeigenaren te ontzorgen laten we in de gemeente De Bilt de komende twee jaar onderzoek uitvoeren door het ecologisch adviesbureau Loo Plan. We verwachten in 2025 een Soorten Management Plan te kunnen presenteren. Dit SMP moet er voor zorgen dat woningeigenaren weten waar ze aan toe zijn.

Op donderdag 12 oktober (jn de Week van de Duurzaamheid) organiseren we een informatiebijeenkomst waar jij van harte voor uitgenodigd bent. Naast informatie over het SMP (wat is het, hoe gaan we er mee aan de slag en wat zou jij kunnen doen?) gaan we ook naar buiten om vleermuizen te spotten. Zodat we gevoel krijgen waar we het voor doen!

Wat? SMP en vleermuizen spotten in de nacht

Wanneer? 12 oktober 19.30 tot 21.30 (svp aanmelden)

Waar? Jagtlust, gemeentehuis De Bilt, Soestdijkseweg Zuid 173, Bilthoven