Een voedselbron voor wilde bijen

Voor de oplettende fietser zijn de bermen langs de N417 in de zomer een lust voor het oog. Er bloeien talloze wilde planten die druk worden bezocht door wilde bijen en vele andere insecten.
Helaas werden de bermen vorig jaar al begin juli gemaaid toen alles volop in bloei stond. In een klap waren alle bloemen verdwenen en de insecten hadden het nakijken.
De werkgroep Biodiversiteit heeft toen contact gezocht met de provincie Utrecht of dat niet anders kon. Dat bleek nog niet zo eenvoudig: veiligheidsnormen, de planning van de aannemer etc. etc. Maar aangezien ook de provincie zelf vindt dat biodiversiteit erg belangrijk is, begon er toch wat beweging te komen in de eerste instantie afwerende houding van de uitvoerende ambtenaren.

De ecoloog van de provincie, Chris Klemann, is aan de slag gegaan om een nieuw maaibeleid te gaan invoeren. En dat heeft dit jaar al resultaat gehad: de bermen zijn pas half september gemaaid.
De werkgroep heeft Chris Klemann bedankt voor zijn inspanningen. Als antwoord op dit bedankje kwam onderstaande e-mail terug:

“Dank voor dit leuke bericht. De provincie heeft een nieuwe onderhoudsaannemer die binnen de randvoorwaarden van verkeersveiligheid probeert om de natuurwaarden in de bermen beter tot uiting te laten komen. Ik geef in ieder geval door dat later maaien langs de N417 voor natuur resultaat oplevert en zo veel mogelijk voortgezet moet worden.

Vanwege b.v. de achteruitgang van o.a. insectenpopulaties wordt dit natuurvriendelijk randenbeheer belangrijker. De provincie krijgt echter ook nog steeds opmerkingen van omwonenden, waarom bepaalde bermen zo laat in het seizoen gemaaid worden, het ziet er onverzorgd uit, onkruidzaden komen in mijn tuin of mijn weiland terecht e.d. Er is dus nog wel wat voorlichting te geven. Ik zal daar volgend voorjaar ook aan denken. Berichtje in de krant of op de website van de provincie over de opzet en het doel van het nieuwe maaibeheer.”   

Het is een prima idee dat de provincie wat meer uitleg geeft over het nieuwe maaibeleid. Voor sommige mensen zullen de ‘slordige’ bermen een doorn in het oog blijven maar het is een feit dat de toch al bedreigde insecten er enorm mee geholpen worden. En daar gaat het toch allemaal om.
De werkgroep Biodiverisiteit hoopt dat de provincie nog meer initiatieven zal ontwikkelen om de biodiversiteit te bevorderen en dit in samenwerking met de inwoners gestalte zal gaan geven.

Klik op de afbeelding om te vergroten.

X